ΤΟΠΙΚΑ

«Ματώνουν» για πετρέλαιο τα αστικά λεωφορεία

ματώνουν-για-πετρέλαιο-τα-αστικά-λε-866351

«Ματώνει» οικονομικά το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου για τη συνέχιση του συγκοινωνιακού του έργου, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου για να κινηθούν τα 56 λεωφορεία που απαρτίζουν τον στόλο του, δεν είναι η μοναδική επιβάρυνση. Εχει συμπαρασυρθεί προς τα πάνω και το κόστος συντήρησης αλλά και ανταλλακτικά, ελαστικά και μπαταρίες.

«Για το 2022 η επιβάρυνση της λειτουργίας μας για τα 56 λεωφορεία του στόλου μας ανήλθε στις 300.000 έως 400.000 ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, Νίκος Ευαγγελινός, εκτιμώντας ότι επιδότηση που πρόκειται να δοθεί δεν θα καλύψει ούτε το 50% του επιπλέον κόστους που επωμίστηκαν οι επαγγελματίες οδηγοί.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, τα ΚΤΕΛ δεν έχουν λάβει κάποια επιδότηση για την αύξηση της τιμής των καυσίμων μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. «Τώρα βγήκε το νομοσχέδιο για την επιδότηση του πετρελαίου και για τον κλάδο μας το οποίο προβλέπει διάθεση ποσού 19,280 εκατ. ευρώ που αφορά τόσο τα αστικά όσο και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Αυτό το ποσό θα επιμεριστεί ανά ΚΤΕΛ. Δεν πιστεύουμε ότι θα καλύψει ούτε το 50% του επιπλέον κόστους που έχουμε επωμιστεί», τονίζει ο κ. Ευαγγελινός.

Όπως προσθέτει ο ίδιος «έχουμε ζητήσει αύξηση της επιδότησης και επιπλέον να συνεχιστεί το μέτρο της στήριξής μας και για το 2023, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου, εξακολουθεί να είναι στα ύψη».

Ο κ. Ευαγγελινός υποστηρίζει ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να μπορέσει ο στόλος των λεωφορείων να συνεχίσει απρόσκοπτα το μεταφορικό του έργο. «Εχουμε επωμιστεί όλη την επιβάρυνση χωρίς να έχουμε κάνει αύξηση ούτε κατά ένα λεπτό στις τιμές των εισιτηρίων, τα οποία παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2010», σημειώνει ο ίδιος.

Θετικός ο απολογισμός για το γιορτινό τρενάκι

Στο μεταξύ, θετικός είναι ο απολογισμός για το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου, που την Κυριακή σφύριξε τα τελευταία του δρομολόγια στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό περισσότεροι από 8.000 επιβάτες, μικροί και μεγάλοι, επιβιβάστηκαν στο τρενάκι που δρομολογήθηκε από 1η Δεκεμβρίου και προσέφερε βόλτες στο γιορτινό κέντρο του Βόλου, ακολουθώντας 20λεπτη διαδρομή από την Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου ήταν αφετηρία.

«Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, μικροί και μεγάλοι ήταν ευχαριστημένοι και κατ’ απαίτηση του επιβατικού κοινού, θα το δρομολογήσουμε και τις επόμενες γιορτές», σχολίασε ο κ. Ευαγγελινός.

Σημειώνεται ότι το τρενάκι πρωτοεμφανίστηκε στους δρόμους της πόλης την περίοδο 2014- 2015, το 2015- 2016 και επέστρεψε ξανά φέτος στις γιορτές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου