ΤΟΠΙΚΑ

Ανέφικτο το καλάθι του αρτοποιού

ανέφικτο-το-καλάθι-του-αρτοποιού-866278

Στην προοπτική να λειτουργήσει το «καλάθι του αρτοποιού» οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προαναγγείλει ότι είναι ένα μέτρο που εξετάζει την εφαρμογή του το επόμενο διάστημα, φαίνεται όμως ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί, αν δεν καμφθούν πρώτα οι ενστάσεις που εκφράζουν δημόσια οι αρτοποιοί.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς οι φούρνοι της γειτονιάς δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε διαθέτουν εκατοντάδες προϊόντα» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου Αρτοποιών ν. Μαγνησίας Κωνσταντίνος Τσουράπας.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές, το ψωμί πωλείται πλέον σχεδόν στην τιμή του κόστους – όπως και αρκετά άλλα προϊόντα αρτοποιείων – και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των φούρνων της γειτονιάς είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια για αναπροσαρμογές των τιμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα «καλάθι» του αρτοποιού θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος πρωτίστως των πιο μικρών, κυρίως συνοικιακών, φούρνων της γειτονιάς.

«Ποιο ψωμί θα βάλεις μέσα στο καλάθι και ποιο θα αφήσεις εκτός;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσουράπας κάνοντας λόγο για «ανέφικτα μέτρα που δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα».

Ο κλάδος εκπέμπει SOS

Οι αρτοποιοί της Μαγνησίας εκπέμπουν εδώ και καιρό σήμα κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που έβαλε «φωτιά» στις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, παρασύροντας ανοδικά όπως ήταν φυσικό και την τιμή του ψωμιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσουράπα από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα αρτοποιεία μετρούν υποχώρηση του τζίρου τους κατά 20%, με την πτώση «να συνεχίζεται», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών.

«Εκτός από επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, υπάρχει ένα επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10% των αρτοποιείων που συσσωρεύουν ζημιές και πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία. Η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος. Αν δεν υπάρξει μία συνολική πολιτική αντιμετώπισης από την Πολιτεία τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο», προέβλεψε ο πρόεδρος, μην κρύβοντας τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του, εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που βιώνουν ως επαγγελματίες.

«Είναι άλλο πράγμα το αν θα εντάξουμε και άλλους κλάδους στο καλάθι και άλλο πράγμα οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρουν διάφοροι κλάδοι μόνοι τους. Εγώ μιλάω με όλους τους κλάδους, κάθε μέρα αυτή τη δουλειά κάνουμε, αλίμονο δεν έχουμε σταματήσει καθόλου και αυτό που εισπράττω είναι ότι εκτός από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ οπουδήποτε αλλού θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου