ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτη συνεδρίαση για το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

πρώτη-συνεδρίαση-για-το-συμβούλιο-του-866261

Η πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει οριστεί για σήμερα, μία ημέρα μετά την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου για τους φοιτητές. Τα έξι εσωτερικά μέλη που προέκυψαν μέσα από τις εκλογές στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, θα κάνουν μία ακόμη προσπάθεια να εκλέξουν πέντε εξωτερικά μέλη για την ολοκλήρωση της σύνθεσης του συμβουλίου, μέσα από το οποίο θα προκύψει και ο νέος πρύτανης του ιδρύματος.

Τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αδυνατούν εδώ και δύο μήνες σχεδόν με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη που θα συμπληρώσουν το 11μελές σχήμα. Υπάρχουν δύο «ομάδες» των τριών ατόμων, κάθε μία εκ των οποίων υποστηρίζει δικά της πρόσωπα, επιχειρώντας να ελέγξει την εκλογή πρύτανη.

Η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει από τις δύο πλευρές. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων οι έξι δεν συνεδρίασαν, μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές, με την είσοδο του νέου έτους, τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση Συμβουλίου Διοίκησης.

Όπως είναι γνωστό, βάσει του Νόμου, θα πρέπει να εκλεγούν και τα πέντε εξωτερικά μέλη προκειμένου να συγκροτηθεί με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο, ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

Ετοιμάζονται για εξεταστική

Στο μεταξύ, επέστρεψαν χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα τελευταία μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου και οι φοιτητές. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθήσει ένα κενό διάστημα για να προετοιμαστούν οι φοιτητές για τις εξετάσεις που ξεκινούν στις 23 του μήνα.

Σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν αναρτηθεί, στα περισσότερα τμήματα η εξεταστική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τμημάτων που επιμήκυναν τον χρόνο.

Φέτος, σύμφωνα με τις έως τώρα οδηγίες που υπάρχουν από το Υπουργείο Παιδείας, η εξεταστική των φοιτητών θα διεξαχθεί σε αίθουσες και αμφιθέατρα με 100% πληρότητα και χωρίς μέτρα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου