ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο δάσκαλος της ναυπηγικής Παντελής Καρταπάνης

εφυγε-ο-δάσκαλος-της-ναυπηγικής-παν-865921

Η Μαγνησία «αποχαιρέτησε» πριν από δύο ημέρες τον γηραιότερο ναυπηγό της περιοχής, τον Παντελή Καρταπάνη, πατέρα του Γρηγόρη Καρταπάνη, επίσης ναυπηγού, αρθογράφου του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Ο Παντελής Καρταπάνης απεβίωσε σε ηλικία 92 χρόνων, έχοντας προηγουμένως διαγράψει μία λαμπρή ιστορία στη ναυπηγική. Μεγαλούργησε στους ταρσανάδες και υπήρξε υπόδειγμα επαγγελματία. Δάσκαλος της ναυπηγικής για τους νεότερους, αφήνει πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη, καθώς υπήρξε ο γηραιότερος ναυπηγός στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Κατέγραψε μια δημιουργική πορεία 70 και πλέον χρόνων στο επάγγελμα της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης. Αρχισε να εργάζεται από το 1937, σε ηλικία μόλις 12 ετών, στο πλευρό του αρχιναυπηγού πατέρα του, Γρηγόρη, στα παραλιακά ναυπηγεία της ακτογραμμής Αγίου Κωνσταντίνου – Αναύρου, για 20 χρόνια, κατασκευάζοντας πλεούμενα διαφόρων μεγεθών, τύπων και χρήσεων (αλιευτικά, εμπορικά, επιβατηγά, αναψυχής κ.α.) από μικρές βάρκες έως καΐκια 17-18 μέτρων. Στα 1957 νυμφεύτηκε την Ευαγγελία Χριστοπούλου, ανιψιά του λαϊκού ζωγράφου του Βόλου Νίκου Χριστόπουλου, κόρη του αδερφού του Γιάννη, αναλαμβάνοντας τον γνωστό ταρσανά των αδελφών Χριστόπουλου στα Πευκάκια του Βόλου, ώς το 1990 που συνταξιοδοτήθηκε. Εξακολούθησε όμως να παραμένει στην ενεργό δράση, συμβάλλοντας στο μέτρο του δυνατού στις δραστηριότητες της επιχείρησης, σχεδόν έως το 2010.

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού ναυπηγείου-ταρσανά οφείλονται κατά κύριο λόγο στις δικές του προσπάθειες. Στα Πευκάκια παράλληλα με την ανελκυστική- επισκευαστική δραστηριότητα εξακολούθησε να ασχολείται και με την κατασκευή ναυπηγώντας αρκετές δεκάδες μικρών κυρίως ξύλινων σκαριών. Η συμβολή του στην ναυπηγική τέχνη της περιοχής μας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική όπως βεβαιώνεται από την δημιουργική του πορεία και την αποδοχή του στο επαγγελματικό χώρο. Σήμερα το έργο του συνεχίζουν τόσο ο γιος του Γρηγόρης, όσο και ο συνώνυμος εγγονός του Παντελής εξακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στη ναυπηγική δραστηριότητα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου