ΤΟΠΙΚΑ

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου

μηχανοκίνητη-πορεία-στο-κέντρο-του-βό-865389

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν κοινοποιήσεις, συλλαλητήρια σε πανελλαδικό συντονισμό με άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές ώστε να αναδειχθεί το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε μια σειρά προϊόντων της περιοχής, όπως τα μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια.

Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που πουλάμε τα μήλα, οι οποίες είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, την ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή στο κάστανο.

Με τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης.

Κοντά ένας μήνας έχει περάσει και τέτοια ανακοίνωση και πολύ περισσότερο διάθεση χρημάτων δεν υπήρξε.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες. Δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε τις βασικές ανάγκες μας να καλύψουμε.

Μετά από μια μεγάλη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Ζαγορά όπου συζητήθηκαν τα παραπάνω με συμμετέχοντες τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Μακρυρράχης, Πουρίου, Δράκειας καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Ζαγοράς και Δράκειας αποφασίστηκε με κοινή συγκατάθεση όλων ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με μηχανοκίνητη πορεία την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. στην ΠΕ Μαγνησίας.

Επίσης καλούνται όλοι οι φορείς του Νομού μας και βουλευτές κομμάτων να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας.

Απαιτούμε το δίκιο μας!

— Αμεση ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα, κάστανα και τα άλλα προϊόντα.

— Αμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος.

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

— Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου