ΤΟΠΙΚΑ

Κάθοδος αγροτών σήμερα στην Αθήνα

κάθοδος-αγροτών-σήμερα-στην-αθήνα-865109

Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν σήμερα οι παραγωγοί – μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με διεκδικήσεις αιχμής τη συνδεδεμένη ενίσχυση, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την ενεργειακή κρίση.

Η τοπική Ομοσπονδία καλεί τους παραγωγούς να μεταβούν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο και επισημαίνει: «Η χρονιά φέτος δεν βγαίνει, γιατί το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε, αφού θέλουμε χαρακτηριστικά 7 κιλά μήλα για να αγοράσουμε ένα λίτρο πετρέλαιο, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα τριπλασιάστηκε και επειδή οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Ειδικά στα μήλα, το γεγονός δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο στο ρωσικό εμπάργκο που ισχύει από το 2014, μόνο στα capital control στην Αίγυπτο, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι, με τις πλάτες και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα κι άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε».

Διαμαρτύρεται επίσης για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια. «Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης, που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε, σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο, ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον ώς το 2027, φέτος, με το «έτσι θέλω» και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει» και επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής, χρηματοδότηση των ζωοτροφών και των αγροτοεφοδίων κ.λπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου