ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

μηνύματα-και-δράσεις-για-την-παγκόσμι-864642

Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή, ώστε να αναδειχτεί η παθογένεια της βίας κατά των γυναικών, που σε μεγάλο βαθμό ακόμη παραμένει «κλειδωμένη» πίσω από κλειστές πόρτες.

Το ενθαρρυντικό είναι βέβαια ότι σταδιακά ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και δημιουργία ισχυρού πλέγματος προστασίας των θυμάτων, όπως ζητούν γυναικείες οργανώσεις, συλλογικοί φορείς και κόμματα, που ενόψει της σημερινής μέρας ενώνουν τις φωνές τους και με μηνύματα και δράσεις σε τοπικό επίπεδο αναδεικνύουν τη σημασία της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι αυξημένα στον Βόλο, όπως σε όλη την Ελλάδα, με το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2022 στον Βόλο καταγράφηκαν 50 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στα πορτοκαλί το Ηρώο

Με δύο εκδηλώσεις τιμούν τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ο 1ος Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου «Θέτις», στο πλαίσιο των Orange Days που διαρκούν 16 ημέρες και διοργανώνονται σε όλους τους Ομίλους της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου, την 25η Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, με πορτοκαλί χρώμα θα «ντυθεί» το Ηρώο στην παραλία του Βόλου και στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» σε συνεργασία με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων του Δήμου Βόλου, οι δύο Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι Βόλου θα προβάλουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO (2022) της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, που παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ιταλία, από τον Βορρά έως τον Νότο. Ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία, αλλά όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με την ψυχολόγο- σύμβουλο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου Φιλίτσα Κουλούμπαρδου και τους αστυνομικούς του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας Αντώνιο Θάνο (αστυνόμο β’) και Μαλαματή Τσαμοπούλου (υπαστυνόμο β’), σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Στον Βόλο η κοινή δράση αποσκοπεί στην όσο τη δυνατόν εντονότερη εγρήγορση μελών και φίλων του Σοροπτιμισμού που δραστηριοποιείται παγκόσμια με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.

Με μήνυμα «Τελειώνουμε με τη βία», γυναίκες μέλη της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν σε μία συμβολική δράση. Με ένα video που αναρτήθηκε σε social media τονίζουν πως «η βία, λεκτική και σωματική, δεν είναι ανεκτή σε καμία περίπτωση. Και η απάντηση σε αυτή δίνεται με πράξεις». Επισημαίνουν ακόμη ότι «η πολιτεία διαθέτει ένα πλέγμα δομών και υπηρεσιών για την υποδοχή και φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και οι προσπάθειες να μπει τέλος σε κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας συνεχίζονται».

Πικετοφορία από ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

Η Επιτροπή Ισότητας, η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και η Νεολαία Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν πικετοφορία στο κέντρο του Βόλου, αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητεί νομική κατοχύρωση του όρου «Γυναικοκτονία», ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, μονιμοποίηση των δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ, πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων, στα σχολεία για την ισότητα των φύλων, ενώ συντάσσεται με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ανυποχώρητος αγώνας

Σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Βόλου της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας για την αυριανή μέρα τονίζει: «Όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών διαδηλώνουμε, συζητάμε, οργανωνόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά και κάθε μέρα οφείλουμε να δραστηριοποιούμαστε στην αλληλεγγύη, στους αγώνες για προοδευτικές αλλαγές του νομικού πλαισίου, για απονομή δικαιοσύνης στις γυναίκες – θύματα βίας, για πρόληψη και υποδομές, για να σταματήσει ο διασυρμός όσων γυναικών καταγγέλλουν τη βία και να υπάρξει φροντίδα για την επόμενη ημέρα.

Δραστηριοποιούμαστε καθημερινά για να σπάσει ο κύκλος του φόβου, ώστε οι γυναίκες να τολμούν να καταγγέλλουν και να βρίσκουν το δίκιο τους. Ανυποχώρητος αγώνας και φεμινιστική αλληλεγγύη είναι το σύνθημά μας.

Ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ’ ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία.

Αγωνιζόμαστε ώστε το φεμινιστικό κίνημα να δυναμώσει και να απαντήσει με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της φωνής του. Μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πατριαρχίας, της κατίσχυσης της ισότητας των φύλων και την πλήρη επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Υπάρχει ανισότητα

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Μαγνησίας «δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων «φιλάνθρωπων», δεν πρέπει να ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλεπαράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα».

«Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας», όπως προσθέτει.

«Εμάς μας νοιάζει»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Λία Ρογγανάκη σε μήνυμά της αναφέρει πως στόχος της Επιτροπής είναι η ενημέρωση, η εμβάθυνση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, όσον αφορά στα στερεότυπα και την έμφυλη βία, προκειμένου «να ενισχύσουμε την αλυσίδα αλληλεγγύης για τη στήριξη και ενθάρρυνση των γυναικών ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους».

Αναφέρεται ακόμη στους δύο Ξενώνες Φιλοξενίας και τρία Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας που λειτουργούν στη Θεσσαλία και ανακοινώνει πως σήμερα τα κτίρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα «ντυθούν» με πορτοκαλί χρώμα, «διεκδικώντας ένα αύριο πιο αισιόδοξο, που η έμφυλη βία θα εκλείπει».

«Είναι καιρός να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην έμφυλη βία. Με όπλα μας την παιδεία, την ουσιαστική στήριξη ψυχολογική-κοινωνική-οικονομική και νομική των κακοποιημένων γυναικών, την ίδρυση τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, την 24ωρη παροχή ιατροδικαστικής υπηρεσίας και φυσικά τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» βάζουμε ένα οριστικό STOP στην έμφυλη βία» σημειώνει με τη σειρά της η Αθηνά Λαόποδη, γραμματέας Νεολαίας Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου