ΤΟΠΙΚΑ

Επενδυτής… υπεράνω υποψίας μάδησε Βολιώτες

επενδυτής-υπεράνω-υποψίας-μάδησε-βο-862350

Πλοκάμια και στον Βόλο είχε απλώσει ένας 54χρονος σύμβουλος επενδύσεων από την Αθήνα, ο οποίος ήταν γνωστός στην «αφρόκρεμα» του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου της χώρας, πλην όμως, με τις κομπίνες που έστησε «δάγκωσε» πολλούς από αυτούς,  απομυζώντας συνολικά λεία 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε βάρος του 54χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με τις αστυνομικές αρχές που έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν το κουβάρι της δράσης του, να μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο κατηγορούμενος πλησίαζε, κυρίως, εκπροσώπους του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου και συστηνόταν ψευδώς ως «σύμβουλος εμπορικών συμφωνιών-επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε ιδιότητά του στο παρελθόν ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

 

Η δράση του έφτασε στον Βόλο

Στον Βόλο η δράση του δεν αφορούσε επενδύσεις… σε πετρελαιοειδή, αλλά σε χορήγηση αυτοκινήτων με τη διαδικασία χρονομίσθωσης. Ενδεχομένως οι επενδύσεις σε ενεργειακά προγράμματα να έμπαιναν στο τραπέζι σε δεύτερη φάση, ευτυχώς όμως συνελήφθη και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Μέσω υποτιθέμενου προγράμματος leasing αυτοκινήτων κατάφερε να αρπάξει από δύο οικονομικά επιφανείς επιχειρηματίες της πόλης, περίπου 50.000 ευρώ ζεστό χρήμα. Πρόκειται για ποσό που εκτιμάται ότι χρειαζόταν, ώστε να μπορεί να κινείται στην επιχειρηματική πιάτσα της Αθήνας, προκειμένου να πιάσει στο δόκανό του μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας «θύματα».

Στον Βόλο ήδη την Κυριακή το βράδυ κατατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου η πρώτη μήνυση, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και δεύτερη έγκληση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η Ασφάλεια ήδη σχηματίζει δικογραφία, δίχως να αποκλείεται τα «θύματα» του 54χρονου να είναι πολύ περισσότερα στην πορεία. Για την υπόθεση λέγεται ότι έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Πως ξάφρισε 26.500 ευρώ από Βολιώτη επιχειρηματία

Ο 54χρονος αναζητούσε τα «θύματα» του μεταξύ επιχειρηματιών και επαγγελματιών με γερό πορτοφόλι. Ετσι έκανε και στην περίπτωση του Βολιώτη επιχειρηματία. Φρόντισε ο ίδιος να τον πλησιάσει και μετά από προφορική συμφωνία, ο επιχειρηματίας πλήρωσε σε τρεις δόσεις το ποσό των 26.500 ευρώ για την μίσθωση με ετήσιο χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου μάρκας Mercedes Gla. Ο 54χρονος προβάλλοντας διαρκώς διάφορες δικαιολογίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβαλε την παράδοση του αυτοκινήτου, δίνοντας παράλληλα ένα άλλο αυτοκίνητο, ώστε ο επιχειρηματίας να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησής του.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο, όταν και έσκασε… η είδηση της εξιχνίασης της δράσης του 54χρονου και ο Βολιώτης επιχειρηματίας ενημερώθηκε από άλλη εταιρεία ότι έπρεπε να παραδώσει το αυτοκίνητο που του είχε παραχωρηθεί, διότι ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί για απάτες που ξεπερνούσαν τα 18.000.000 ευρώ και ότι 190 περίπου αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε χρονοχρέωση σε διάφορους επαγγελματίες ανά την Ελλάδα, έπρεπε να επιστραφούν.

Όπως ήταν φυσικό έπεσε από τα σύννεφα. Δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη. Μαζί με τον νομικό του σύμβουλο κατέφυγε στην Ασφάλεια και κατέθεσε μήνυση.

 

Απάτη «μαμούθ» σε ευρώ και δολάρια

Ο 54χρονος ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας, ως ο δράστης 71 περιπτώσεων απάτης σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, με την οικονομική ζημιά τους να ανέρχεται σε 7.778.710,26 ευρώ και 9.131.099,41 δολάρια ΗΠΑ.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο κατηγορούμενος πλησίαζε, κυρίως, εκπροσώπους του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου και συστηνόταν ψευδώς ως «σύμβουλος εμπορικών συμφωνιών-επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε ιδιότητά του στο παρελθόν ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ο 54χρονος τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών, στο όνομά τους, ενώ πρόσφερε δυνατότητα εξασφαλισμένης αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή με ρευστοποίηση στο ακέραιο του κεφαλαίου ή φυσική παραλαβή προϊόντος ίσης αξίας.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος προέβαινε σε διαδικασία αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου και αγοράς ασφαλίστρων (OPTION) προς εξασφάλιση του επενδυθέντος κεφαλαίου, με χρέωση του πελάτη, ώστε ο αγοραστής να αποκομίζει ετήσιο κέρδος με απόδοση από 7,6% έως 13%, με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος (προκαθορισμένη απόδοση).

Μάλιστα, το 2013 συνέστησε μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και το 2016 θυγατρική σε χώρα της Ευρώπης, με αντικείμενο «εμπορικές συμφωνίες για το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του». Σημειώνεται, ότι η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας της θυγατρικής.

Στο διάστημα που ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων εταιρειών τα επενδυθέντα κεφάλαια των πελατών του, τους σύστηνε να πραγματοποιούν νέες καταβολές, να μην εισπράττουν τις αποδόσεις, αλλά να τις επανατοποθετούν, με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Η παράνομη δράση του, που ξεκίνησε από το 2018, αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες-επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου