ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρη αντίθεση του χειρουργικού τομέα στη μετακίνηση των κλινικών

πλήρη-αντίθεση-του-χειρουργικού-τομέ-861906

Την πλήρη αντίθεσή του στη νέα χωροθέητση στο Νοσοκομείο του Βόλου εκφράζει ο Χειρουργικός Τομέας μετά και από τη σχετική συνεδρίαση.

Ο Χειρουργικός Τομέας συνεδρίασε στις 16/1/2023 σε πλήρη απαρτία με θέμα «Λειτουργία κλινικών του χειρουργικού τομέα» στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων της Διοίκησης του ΓΝ Βόλου. Αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από συζήτηση, να σας αποστείλομε το έγγραφο αυτό, προκειμένου να επιληφθείτε ώστε να επιλυθούν διάφορα προβλήματα των χειρουργικών κλινικών και να αποσοβηθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα συνολικά, για τρίτο συνεχόμενο έτος, απέχει απελπιστικά από ότι ορίζεται ως κανονικότητα ή εύρυθμη λειτουργία. Στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και τους τελευταίους μήνες που έχουν βελτιωθεί τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο χειρουργικός τομέας συρρικνώθηκε σε κλίνες, υποδομές αλλά και χειρουργικό χρόνο χωρίς να έχει γίνει η όποια προσπάθεια αναπλήρωσης αυτών.

Συγκεκριμένα,

  • Συνεχίζουν να συνυπάρχουν στον 3ο όροφο έξι χειρουργικές ειδικότητες (Χειρ/κή, Νευροχ/κή, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Οδοντίατροι και Ουρολογική) που έχασαν σημαντικό αριθμό κλινών από τις πρότερες υποδομές τους.
  • Χάθηκε οριστικά μια πλήρης χειρουργική αίθουσα και οι υποστηρικτικοί χώροι της, για να μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid, με απροσδιόριστη πληρότητα σε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να έχει ακόμη αναπληρωθεί ως προς τον ρόλο της
  • Σταμάτησαν σχεδόν πλήρως η εξυπηρέτηση μικροεπεμβάσεων (με τοπική αναισθησία) επί δύο ολόκληρα χρόνια.
  • Ο χειρουργικός χρόνος μειώθηκε δραστικά για το σύνολο των τμημάτων του τομέα και ακόμη δεν έχει επανέλθει στην προ-covid εποχή.

Όλα τα ανωτέρω, συνοδεύτηκαν με την αναγκαία λόγω πανδημίας επέκταση του παθολογικού τομέα, ενώ υφίσταται με τις πρόσφατες αποφάσεις σας σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των παθολόγων, ζήτημα επιπλέον συρίκνωσης των υποδομών και των δραστηριοτήτων του χειρουργικού τομέα. Οφείλουμε δε να υπογραμμίσουμε ότι, εδώ και μήνες δεν υφίσταται επίσημα δέσμευση χώρων και κλινών ως ανεξάρτητα τμήματα Covid ,και κάθε ειδικότητα νοσηλευει αυτούς τους ασθενείς εντός των δομών της.

  • Διαφωνούμε πλήρως ως τομέας με την παράταση της συρρικνωμένης λειτουργίας των χειρουργικών τμημάτων.
  • Διαφωνούμε πλήρως με την παράταση της ιατρικά απαράδεκτης συγκατοίκησης και συνύπαρξης έξι χειρουργικών ειδικοτήτων στον 3ο όροφο.
  • Διαφωνούμε ριζικά με την μετεγκατάσταση της Ορθοπεδικής κλινικής προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των Παθολογικών τμημάτων σε χώρους που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ορθοπεδικών ασθενών.
  • Διαφωνούμε τελείως με τη λογική επίλυσης προβλημάτων του ενός τμήματος με μεταφορά του προβλήματος στη λειτουργία άλλης κλινικής.
  • Θεωρούμε ότι δεν εξαντλήθηκαν ούτε έγιναν έγκαιρες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος των παθολογικών τμημάτων όπως, μετακίνηση υπαρκτού και διαθέσιμου να εργασθεί στο ΓΝ Βόλου προσωπικού, προκήρυξη θέσεων παθολόγων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκηρύξεις θέσεων με υπαρκτή προσφορά υποψηφίων, εφημερίες τομέα όπως σε άλλα νοσοκομεία, διαθέσιμες κλίνες στην Μονάδα Αρνητικής πίεσης, δυνατότητα νοσηλείας σε ιδιωτικές δομές κλπ.

Θεωρούμε ότι, ως διοίκηση οφείλεται να ενεργοποιήσετε όλες τις αναφερόμενες δυνατότητες και να μην προχωρήσετε στην μετεγκατάσταση της Ορθοπεδικής κλινικής.

Ως χειρουργικός τομέας, σας καλούμε να εξετάσετε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα βοηθήσουν το πρόβλημα των συναδέλφων παθολόγων αλλά θα επαναφέρουν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του χειρουργικού τομέα στα πρότερα επίπεδα.

Ζητάμε την πλήρη απόδοση όλων των χώρων του χειρουργικού τομέα στην αρχική τους μορφή και αριθμό. Σας καλούμε να σκεφτείτε το σχέδιο διαμόρφωσης του παλαιού κτηρίου του ΓΝ Βόλου ως κτήριο αποκλειστικά για τις δύο παθολογικές κλινικές και γενικότερα για τον παθολογικό τομέα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος σας είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και σας καθιστούμε υπεύθυνους για τις δυσλειτουργίες του και την ασφάλεια των ασθενών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου