ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές χωρίς κάλπες για τους κοσμήτορες του Π.Θ.

εκλογές-χωρίς-κάλπες-για-τους-κοσμήτο-860143

Χωρίς κάλπες θα διενεργηθεί η διαδικασία για την ανάδειξη νέων κοσμητόρων σε τέσσερις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον νέο Νόμο για τα ΑΕΙ. Χθες η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων, με τον τελικό λόγο να έχει το Συμβούλιο Διοίκησης που θα εκλεγεί.

Την περασμένη Παρασκευή, το Π.Θ. προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των εξωτερικών μελών.

Χθες, με τετραπλή πρόσκληση προκήρυξε την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης και νέων κοσμητόρων για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες η θητεία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των κοσμητόρων βγήκαν για τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και τη Σχολή Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η θητεία των νέων κοσμητόρων θα είναι έως τις 31 Αυγούστου του 2025.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή των σχολών, τα οποία τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα όσα μέλη Δ.Ε.Π. αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας και όσα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διατελέσει στο αξίωμα του κοσμήτορα για τουλάχιστον δύο θητείες σε σχολή του ίδιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή άλλου πανεπιστημίου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις δύο το μεσημέρι.

Κάθε αίτημα υποψηφιότητας πρωτοκολλείται και ο υποψήφιος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τον αριθμό πρωτοκόλλου που λαμβάνει το αίτημά του. Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, πρόταση του υποψηφίου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων της σχολής και βιογραφικό σημείωμα.

Για την ανάδειξη των νέων Κοσμητόρων δεν θα στηθούν κάλπες. Με αποφάσεις των σχολών θα συγκροτηθεί επιτροπή την οποία θα απαρτίζει ένα μέλος ΔΕΠ από κάθε τμήμα, που θα υποδεικνύεται με απόφαση της συνέλευσης. Αυτή η επιτροπή θα αναλάβει να αξιολογήσει τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων καθώς και τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της κάθε σχολής και θα προκρίνει τους τρεις καταλληλότερους υποψηφίους.

Τους τρεις αυτούς υποψηφίους θα παραπέμψει στο Συμβούλιο Διοίκησης του Π.Θ., μαζί με τεκμηριωμένη εισήγηση.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Διοίκησης το αργότερο εντός 15 ημερών από τη συγκρότησή του, θα αξιολογήσει τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα των τριών υποψηφίων, που θα προταθούν από την Επιτροπή που θα συγκροτηθεί από την Κοσμητεία της Σχολής, καθώς και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν. Μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης που θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων εκλέγεται ο κοσμήτορας μεταξύ των τριών υποψηφίων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη με την οποία θα ορίζεται ο κοσμήτορας σε κάθε μία από τις τέσσερις σχολές για τις οποίες ξεκινά η διαδικασία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου