ΤΟΠΙΚΑ

«Η δική μου καθαρή αλήθεια»

η-δική-μου-καθαρή-αλήθεια-860035

Ο γνωστός αθλητής μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα γεγονότα, που κατήγγειλε – Ξεσπούν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής για αντίστοιχα περιστατικά, που υποστηρίζουν ότι βίωσαν – Στη διάθεση της Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου έθεσαν εαυτούς στελέχη του παραρτήματος Βόλου – Τι λέει ανακοίνωση, που στάλθηκε από τα κεντρικά για τον… Βόλο

«Η δική μου αλήθεια είναι καθαρή, όπως η θάλασσα» τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός αθλητής και πρώην παιδαγωγός της «Κιβωτού του Κόσμου», Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος τόσο με καταγγελία του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, όσο και με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook κατήγγειλε περιστατικά ξυλοδαρμού ανηλίκων που φιλοξενούνται στη δομή του Διμηνίου. Η ανάρτησή του προκάλεσε τρικυμία. Κάτω από την καταγγελία του, μαζί με τα ενθαρρυντικά σχόλια όσων σπεύδουν να τον στηρίξουν, ξεσπούν παιδιά πρώην φιλοξενούμενοι της δομής, που περιγράφουν αντίστοιχα περιστατικά, που φέρονται να έχουν βιώσει παλαιότερα, προφανώς σε άλλες δομές της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση που στάλθηκε από τα κεντρικά στην Αθήνα για τον… Βόλο, η «Κιβωτός του Κόσμου» αναφέρει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εσωτερική έρευνα κι ότι το πρόσωπο, σε βάρος του οποίου υπάρχει η καταγγελία πως ξυλοφόρτωσε παιδιά, έχει απομονωθεί μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στελέχη δε της δομής ενημερώνουν ότι έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων Βόλου.

Το χρονικό των γεγονότων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Διμήνι, περιγράφει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Χρόνης Χλίτσιος, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια μπροστά σε όλα όσα γίνονται στη δομή, με αποκορύφωμα τα περιστατικά ξυλοδαρμών ανηλίκων, που οι ίδιοι οι παθόντες κατήγγειλαν όταν ρωτήθηκαν από τον ίδιο τι συνέβη.

Ηταν στις 3 Αυγούστου όταν παιδιά της δομής οδηγήθηκαν, όπως καταγγέλθηκε, σε υπόγειο χώρο και δέχθηκαν κακοποίηση από στέλεχος από την Αθήνα, που είχε επισκεφθεί το παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο. Το λάθος που φέρονται να έκαναν είναι ότι διατηρούσαν επαφή με πρώην φιλοξενούμενο της δομής που σήμερα ζει και εργάζεται στην Ολλανδία και φέρεται να ήταν το πρώτο θύμα του συγκεκριμένου στελέχους. «Τα παιδιά μου περιέγραψαν την κακοποίηση που δέχθηκαν. Δεν μπορούσα να το δεχθώ. Να σιωπήσω. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σηκώνει χέρι σε βάρος ανηλίκων. Ηταν μάλιστα το δεύτερο περιστατικό μέσα σε οκτώ μήνες. Από δική μου παρέμβαση στη διευθύντρια συντάχθηκε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής, την οποία υπέγραψε όλο το προσωπικό με το αίτημα της διερεύνησης των περιστατικών», αναφέρει ο κ. Χλίτσιος.

Ο γνωστός αθλητής που είχε τον ρόλο του παιδαγωγού μέσα στη δομή είχε δει κι άλλες περίεργες κινήσεις, όπως ξαφνική διακοπή της φοίτησης παιδιών από το σχολείο, απομάκρυνση ανηλίκων από τη δομή και εντολές προς τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους να μην έχουν καμία επαφή μαζί τους.

«Εφθασα στο σημείο να χάσω τον ύπνο μου. Γι’ αυτό και αποφάσισα να καταγγείλω όσα μου περιέγραψαν τα παιδιά ότι συνέβησαν σε υπόγειο χώρο. Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις. Την απόλυση παρέλαβα μόλις σήμερα (σ.σ. χθες)», αναφέρει ο κ. Χλίτσιος.

Την επομένη το πρωί, προχώρησε σε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν ήταν ο μόνος. Ωστόσο, το ζήτημα πήρε δημοσιότητα, όταν κατήγγειλε τα γεγονότα και μέσω της σελίδας του στο Facebook. «Πρέπει να δοθεί δημοσιότητα για να μη γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Μπορεί οι έρευνες να μην οδηγήσουν πουθενά. Με ρώτησαν αν είχαν σημάδια ξυλοδαρμού τα παιδιά πάνω τους. Αν είναι δυνατό να έχουν μετά από μία εβδομάδα που τα είδα και μου είπαν τι είχε γίνει. Τουλάχιστον όμως να υπάρχει ο φόβος και όποιος τολμήσει να ξαναπροσπαθήσει να σηκώσει χέρι πάνω σε παιδιά, να το σκεφθεί. Δεν σας το κρύβω ότι έχω φόβο τι μπορεί να συμβεί, όταν κάποιοι φθάνουν να χτυπούν παιδιά σε υπόγεια. Τουλάχιστον να υπάρχει ο φόβος της δημοσιότητας. Και όσοι είναι στη δομή, να βγουν να μιλήσουν», τονίζει ο ίδιος.

Ξεσπούν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής

Η ανάρτηση του Χρόνη Χλίτσιου, προκάλεσε ξέσπασμα από πρώην φιλοξενούμενους της δομής που επικαλούνται δικές τους εμπειρίες.

«Επιτέλους, κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σε εμάς που το ζήσαμε να μιλήσουμε. Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα έχω δεχθεί κι εγώ ψυχολογική και σωματική βία», γράφει η Χ.Κ.

«Ηρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν εκεί μέσα και ζήσαμε καταστάσεις να βγούμε να μιλήσουμε. Ηρθε η ώρα για όλους εμάς που μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια», γράφει ο Ν.Λ.

«Ως παιδί που ήμουν εκεί μέσα επτά χρόνια είδαν πολλά τα μάτια μου. Και ήμουν θύμα κακοποίησης στα 16 μου. Με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά», γράφει ο Λ.Χ.

Απομακρύνθηκε προσωρινά ο φερόμενος ως θύτης

Με φόντο όλον τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από την καταγγελία, σε έγγραφο που συνέταξε για το παράρτημα Βόλου η κεντρική διοίκηση της δομής αναφέρονται τα εξής:

«Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής του Βόλου, τρεις ανήλικοι (έφηβοι), συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν (στις 3 Αυγούστου) από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της Δομής του Βόλου).

Δύο μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της Δομής του Βόλου, συντάχθηκε επιστολή προς την διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι. Σημειώνεται πως κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η εν λόγω επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα.

Την ίδια μέρα (18 Αυγούστου) η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί εις βάθος και να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες συνέπειες. Άμεσα ελήφθη μέριμνα ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος (σε βάρος του οποίου εκκρεμεί η άνω αναφορά) να μην έρχεται σε οιαδήποτε επικοινωνία με ανηλίκους μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και αποφασίσθηκε ότι δρομολογούνται οι ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης. Σχετικώς ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί.

Ωστόσο, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κ. Χρόνης Χλίτσιος, κατέχων τη θέση του παιδαγωγού, προέβη την επόμενη (19 Αυγούστου) σε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία (όπως πληροφορηθήκαμε μέσω της ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η οποία έχει μάλιστα αναπαραχθεί αυτούσια σε διάφορα μέσα). Ιδίως όμως, αλγεινή εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία (στην οποία φυσικά είχε κάθε δικαίωμα να προβεί, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν τα νόμιμα), αλλά έσπευσε να χρησιμοποιήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις περί «ξυλοδαρμών και κακοποιητικών συμπεριφορών», προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς αλλά και τον φορέα της Κιβωτού του Κόσμου. Τούτο δε το έπραξε βασιζόμενος σε εξ’ ακοής μαρτυρίες περί άσκησης σωματικής βίας και όχι ξυλοδαρμού (όπως αναληθώς ισχυρίζεται), για τις οποίες μάλιστα είχε λάβει διαβεβαίωση από την Κιβωτό του Κόσμου ότι ήδη διερευνώνται. Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν.

Είναι εξόχως προφανές ότι η δημοσιοποίηση μεμονωμένης αναφοράς περί περιστατικού άσκησης σωματικής βίας (η οποία αναφορά δεν έχει προλάβει να καταστεί αντικείμενο διερεύνησης) που λαμβάνει χώρα υπό τις ανωτέρω συνθήκες, ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων. Εν προκειμένω, ο κ. Χ. Χλίτσιος, στην ανάρτησή του, επιχειρεί να συνδέσει το καταγγελλόμενο συμβάν με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση του παραρτήματος του Βόλου είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του, είχαν συζητηθεί και οι λόγοι πιθανής απομάκρυνσής του), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του.

Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού του Κόσμου χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Όλοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη της Κιβωτού του Κόσμου καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου.

Έτσι και στην περίπτωση αυτή, πέραν της εσωτερικής έρευνας, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση του καταγγελλόμενου περιστατικού. Σε περίπτωση δε που από την εσωτερική έρευνα που ήδη διενεργούμε προκύψουν έστω και ενδείξεις ενός τέτοιου συμβάντος, η Κιβωτός θα λάβει άμεσα, και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, τα αναγκαία μέτρα και συνέπειες, όσο οδυνηρές και αν είναι αυτές για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου