ΤΟΠΙΚΑ

Ατρόμητη γιαγιά στον Βόλο ηλικίας 101ετών νίκησε τον κορονοϊό

ατρόμητη-γιαγιά-στον-βόλο-ηλικίας-101ετώ-859951

Ατρόμητη αποδείχτηκε μία υπερήλικας στον Βόλο. Η γυναίκα είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Παρά το γεγονός ότι έχει μπει στο 101ο έτος της ηλικίας της, κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τον ιό.

Αυτό που έσωσε τη ζωή της ηλικιωμένης ήταν το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί και λίγες μέρες μετά την εισαγωγή της πήρε εξιτήριο.

«Ολοι οι εμβολιασμένοι ακόμη και αν χρειαστούν νοσηλεία θα έχουν μια ήπια νόσο», λένε οι γιατροί και στην περίπτωση της 101χρονης η επιστημονική τους εκτίμηση επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές, Δευτέρα, οι γιατροί έκριναν ότι η γιαγιά μπορεί να πάρει εξιτήριο, όπως και έγινε. Η υπερήλικας «απελευθερωμένη» από τον κορονοϊό μεταφέρθηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης με το οποίο έχει συμβληθεί το υπουργείο Υγείας για να παρέχει συνδρομή σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από covid.

Στο Αχιλλοπούλειο νοσηλεύονται συνολικά επτά ασθενείς με κορονοϊό, εκ των 0ποίων ένα άτομο διασωληνωμένο στη ΜΕΘ και τα υπόλοιπα σε απλές κλίνες. Κατά μέσο όρο οι ηλικίες των ασθενών είναι από 80 έως 90 χρόνων.

Μείωση μολύνσεων την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη Μαγνησία καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 1.046 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 25,39% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Βόλου μειώθηκε κατά -29%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μείωση των μολύνσεων και τη σταδιακή αποκλιμάκωση της υπερμεταδοτικότητας που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Αυγούστου.

Οι γιατροί ωστόσο είναι συγκρατημένοι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που προειδοποιούν για ένα πιθανό νέο κύμα από Σεπτέμβριο. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι παράγοντες που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι οι κλιματολογικοί, τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό μεταδίδεται πιο εύκολα.

Οι αρχές προβληματίζονται για τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» που προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία.

«Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του», επιμένουν να τονίζουν οι γιατροί, ευελπιστώντας πως από το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει δραματική ανατροπή του σκηνικού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου