ΤΟΠΙΚΑ

Φόρεσαν «στολή εργασίας» 7.113 άτομα ~ Το πρώτο επτάμηνο του 2022 στη Μαγνησία

φόρεσαν-στολή-εργασίας-7-113-άτομα-το-πρ-858731

Τουρισμός, εστίαση και μεταποίηση τόνωσαν την αγορά εργασίας

Σε θετικό έδαφος κινείται η απασχόληση στη Μαγνησία το πρώτο επτάμηνο του 2022. Παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η παρατεταμένη ανεργία και η ενεργειακή κρίση, που αποτελεί «γόρδιο δεσμό» για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μικρότερες και μεγαλύτερες, τα στατιστικά στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας δείχνουν μία εικόνα ενθαρρυντική.

Τουρισμός, εστίαση και μεταποίηση είναι οι κλάδοι που συνεχίζουν να τονώνουν την αγορά εργασίας, ενώ είναι θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των προσλήψεων που έγιναν είναι πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία και τους πίνακες που απεικονίζουν τις ροές µισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα, όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2022 συγκριτικά µε το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστηµα, το ισοζύγιο ροών µισθωτής απασχόλησης στη Μαγνησία είναι θετικό.

Συγκεντρωτικά από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022 στη Μαγνησία έγιναν συνολικά 28.942 προσλήψεις, όταν την ίδια περίοδο το 2021 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 21.829, στην ΠΕ Μαγνησίας και στην ΠΕ Σποράδων αντίστοιχα. Το 2022 η απασχόληση το πρώτο επτάμηνο ήταν κερδισμένη κατά 7.113 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία των ροών µισθωτής απασχόλησης του 2022 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 20.984 στην ΠΕ Μαγνησίας και 7.978 στην ΠΕ Σποράδων, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 8.332 στη Μαγνησία και 552 στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το 2021 το πρώτο επτάμηνο του χρόνου αναγγέλθηκαν 16.084 προσλήψεις στην ΠΕ Μαγνησίας και 5.745 στις Σποράδες, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 13.750 αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 1.099 στα νησιά.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταµήνου του έτους 2022 είναι θετικό.

Επίσης επισημαίνεται ότι παράλληλα µε τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων µέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα µικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβη αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσµων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόµενα πρόστιµα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Το ισοζύγιο ροών µισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριµένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστηµα από 01.07.2022 έως και 31.07.2022, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαµορφώνεται σε 38 απώλειες θέσεων εργασίας.

«Σωσίβιο» ο τουρισμός

Ο θετικός αντίκτυπος που έχει στον τομέα της απασχόλησης ο τουρισμός, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα, αλλά και έμμεσα από την ανάπτυξή του, καθώς κινητοποιεί σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη της ζήτησης που δημιουργείται, αποδεικνύεται και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ενώ η ενεργειακή κρίση «σπάει κόκκαλα» είτε επαναπροσλήφθηκαν είτε αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά σε ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα πώλησης δώρων, σουβενίρ, αξεσουάρ, παραδοσιακών προϊόντων κ.ά., εξασφαλίζοντας μηνιαίο εισόδημα, έστω για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι προσλήψεις μάλιστα θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότερες. Η ζήτηση για «χέρια» ήταν μεγάλη από τις αρχές Απριλίου με πολλούς επαγγελματίες να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, καθώς δεν υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση. Ένα τμήμα των εποχικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό, με αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Η συμβολή του τουρισμού στην ενίσχυση της απασχόλησης αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με τα οποία από τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε θετική μεταβολή στον αριθμό των ανέργων και εκείνων που λάμβαναν επίδομα ανεργίας, καθώς επέστρεψαν στην ενεργό δράση, αφήνοντας το ταμείο ανεργίας για αργότερα, όποτε ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

Κατά αυτόν τον τρόπο ο τελευταίο τετράμηνο αποχωρίστηκαν τη «στολή ανεργίας» και φόρεσαν τη «στολή εργασίας» σε ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες και καφετέριες αρκετοί εποχικοί υπάλληλοι, γυναίκες και άνδρες.

Η ταυτότητα πανελλαδικά

Ανάλογη είναι η εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θετικό κατά 270.191 θέσεις εργασίας, με μικρές διαφορές από πέρυσι ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ενώ τον μήνα Ιούλιο ήταν θετικό αλλά με σημαντικά λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (2.999 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο 2022 έναντι 24.395 τον Ιούλιο 2021). Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο θετικό ισοζύγιο 7μήνου αποτυπώθηκε το 2018 με τις νέες θέσεις εργασίας να προσεγγίζουν τις 290.000.

Οσον αφορά στα είδη των συμβάσεων, τον Ιούλιο πήραν «κεφάλι» οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (52.16%) έναντι της πλήρους απασχόλησης (46.26%) Αντίθετα κατά τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου 2022 υπερίσχυσαν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης (52.16%) έναντι των ελαστικών μορφών (47.34%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στο 1.719.989 και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.449.798 (826.364 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 623.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 270.191 θέσεις εργασίας.

Τον Ιούλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 274.429 ενώ οι αποχωρήσεις σε 271.430 (103.370 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 168.060 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Ιουλίου ήταν θετικό κατά 2.999 θέσεις εργασίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου