ΤΟΠΙΚΑ

Μάστιγα οι «ποντικοί» του διαδικτύου ~ Το απύθμενο θράσος των ψηφιακών απατεώνων

μάστιγα-οι-ποντικοί-του-διαδικτύου-858713

Πανδημία κρουσμάτων εξαπάτησης στον Βόλο – Με e-mail, SMS και τηλέφωνα ξαφρίζουν κόσμο και κοσμάκη

Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες. Με e-mail, SMS και τηλέφωνα από το εξωτερικό αποσπούν κωδικούς e-banking και «ξαφρίζουν» κόσμο και κοσμάκη.

Η αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ραγδαία, όπως και τα κρούσματα απάτης με τους «ποντικούς» του διαδικτύου να αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να πείθουν τα θύματά τους και να αποσπάσουν χρήματα κυριολεκτικά με λίγα κλικ χωρίς να κινούν υποψίες.

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Βόλου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν τεθεί καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου που δεν χωρά ο νους. Ζητήθηκε μάλιστα η συνδρομή της Interpol προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των απατεώνων που πλουτίζουν σε βάρος πολιτών, καθώς οι δράστες στις περισσότερες υποθέσεις φέρεται να έχουν «ορμητήριο» το εξωτερικό.

Απατεώνες υποκλέπτουν με διάφορες μεθόδους κωδικούς και στοιχεία πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα καταθέσεις πολιτών σε τράπεζες να κάνουν «φτερά». Θύματα απατεώνων του διαδικτύου έχουν πέσει επίσης ξενοδόχοι και άλλων κλάδων επιχειρηματίες. Οι δράστες «χακάρουν» πλέον και τις ηλεκτρονικές σελίδες ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι πολίτες να κάνουν κρατήσεις σε ανύπαρκτα δωμάτια και να τινάζονται στον αέρα οι διακοπές τους.

Επίσης, ολοένα και περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς αδειάζουν επιτήδειοι με πλασματικές δήθεν κερδοφόρες επενδύσεις μέσω διαδικτύου και με διαδικτυακές αγγελίες για ανύπαρκτα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Τα κρούσματα είναι απανωτά και αφορούν άλλοτε σε μεγαλύτερα και άλλοτε σε μικρότερα ποσά.

Το μέτρημα χάνεται και οι καταγγελίες για ηλεκτρονική εξαπάτηση είναι πλέον σχεδόν καθημερινές στα δικαστήρια του Βόλου.

Οι κυβερνοεγκληματίες δρουν ανενόχλητοι και με τρόπο αριστοτεχνικό, με αποτέλεσμα παρά τον θόρυβο, που τα απανωτά περιστατικά προκαλούν, όλο και περισσότεροι να πέφτουν στα δίχτυα τους.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα το δελτίο συμβάντων περιλάμβανε πάνω από έξι ηλεκτρονικές απάτες. Οι πολίτες μόλις συνειδητοποιούν ότι έπεσαν θύματα σπεύδουν να υποβάλουν μηνύσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας.

Τονίζουν εμφατικά πως η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα καλοστημένη και δεν υπήρχε τίποτα στην πλατφόρμα, τα λινκ και τα μηνύματα που δέχτηκαν, ώστε να υποψιαστούν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Στήνουν «δόκανο» με φόντο επενδύσεις

Οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν άγνωστοι υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω ψεύτικων επενδυτικών πλατφορμών στο διαδίκτυο.

Πρόσφατα στον Βόλο επαγγελματίας έχασε 4.000 ευρώ περιμένοντας ότι θα επενδύσει στην ενέργεια… και ότι θα κερδίσει 55.000 ευρώ με ένα κλικ.

Επιπλέον, όσον αφορά στις απάτες για επενδύσεις που υπόσχονται εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις, μπορεί να σχετίζονται με επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, πολύτιμους λίθους, υπεράκτιες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Χακάρουν ebanking

Το e-banking είναι ακόμη ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να αποκτήσουν προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια να κλέψουν χρήματα.

Στο κατώφλι της Εισαγγελίας Βόλου φτάνουν συχνά παθόντες που είχαν λάβει αρκετά e-mail και SMS. Στα μηνύματα αυτά η υποτιθέμενη «τράπεζα» ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό ή στην κάρτα ή ότι έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός ή η κάρτα. Τα μηνύματα μάλιστα περιείχαν κάποιον σύνδεσμο (link) και προέτρεπαν να ακολουθηθούν οι οδηγίες που υπάρχουν σε αυτόν για να λυθεί το πρόβλημά και για να ξεμπλοκαριστεί η πρόσβαση.

Ασφαλώς τα μηνύματα δεν προέρχονταν από την τράπεζα. Ήταν «μαϊμού» και αποσκοπούσαν στο να ξεγελάσουν, ώστε ο πολίτης να καταθέσει στην ψεύτικη ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking ή τα στοιχεία της κάρτας τους

Σε άλλη περίπτωση πρόσφατα Βολιώτισσα ανάρτησε μία αγγελία στο διαδίκτυο για να πουλήσει κάποιο προσωπικό αντικείμενο. Δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο ο οποίος της είπε ότι ενδιαφέρεται να το αγοράσει, μάλιστα χωρίς καν να το δει ή να το ελέγξει. Της ζήτησε όμως να του δώσει τα στοιχεία της κάρτας ή τους κωδικούς του e-Banking, ώστε να μπορέσει να καταθέσει τα χρήματα.

Επρεπε να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί μόνο να δώσει κάποιος τον IBAN του λογαριασμού του. Αφού αποκάλυψε τους κωδικούς της στο e-banking ήταν θέμα χρόνου να εξαπατηθεί. Τώρα κλαίει 2.000 ευρώ που έκαναν φτερά από τον λογαριασμό της.

Εξάλλου, ακόμη ψάχνεται για να βγάλει άκρη ένας 50χρονος Βολιώτης από τον οποίο ζητήθηκε να μεσολαβήσει στη μεταφορά χρημάτων προσφέροντάς του αμοιβή για να γίνει κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό του. Ο άγνωστος που επικοινώνησε μαζί του μάλιστα του συστήθηκε σαν κοινός φίλος με συγγενικό του πρόσωπο για να γίνει πιστευτός.

«Εάν σας προσεγγίσουν μέσω e-mail ή μέσω κοινωνικών δικτύων ή μέσω αγγελιών και σας ζητήσουν να μεταφέρετε χρήματα (τα οποία θα έχουν μπει προηγουμένως στον λογαριασμό σας) σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες ή να τους τα δώσετε κάνοντας ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ ή κατάστημα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν για να διαμεσολαβήσετε στη μεταφορά παράνομου χρήματος και ότι η πράξη αυτή διώκεται ποινικά», προειδοποιούν οι αρχές, όμως ακόμη υπάρχουν πολίτες που ανυποψίαστοι πέφτουν στην παγίδα.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου