ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολο χειμώνα δείχνουν τα ημερομήνια ~ Χιόνια από Ιανουάριο έως Μάρτιο

δύσκολο-χειμώνα-δείχνουν-τα-ημερομήν-858711

Συνεχής η αστάθεια του καιρού και μπουρίνια το καλοκαίρι – Τις προγνώσεις του έκανε για μία ακόμη χρονιά ο εμπειρικός μετεωρολόγος Νίκος Βογιατζής

Δύσκολο χειμώνα, με χιονοπτώσεις, που θα εκδηλώνονται από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους έως και τον Μάρτιο, προβλέπουν τα ημερομήνια του εμπειρικού μετεωρολόγου Νίκου Βογιατζή. Γενικά όλος ο χρόνος από τον Σεπτέμβριο έως και τον ερχόμενο Αύγουστο θα είναι άστατος και θα χαρακτηρίζεται από βροχές και αέρα ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο συνταξιούχος της αεροπορίας στρατού Νίκος Βογιατζής διάβασε και φέτος τον Αύγουστο τα ημερομήνια, μέθοδο στην οποία τον μύησε ο πατέρας του. Ο κ. Βογιατζής συμπληρώνει 23 χρόνια που διαβάζει τα ημερομήνια, πέφτοντας πολλές φορές «μέσα» στις προγνώσεις των καιρικών φαινομένων του έτους.

Τα ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόγνωσης του καιρού για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, γίνονται παρατηρήσεις στον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει και ένα μήνα.

Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου την οποία θα παρατηρήσουμε θα αφορά στον ίδιο μήνα, η δεύτερη στον Σεπτέμβριο, η τρίτη στον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Η μέθοδος, αν και δεν αναγνωρίζεται από τους μετεωρολόγους, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση καιρού για έναν ολόκληρο χρόνο, έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Ανάμεσά τους και ο εμπειρικός μετεωρολόγος, Νικ. Βογιατζής, που παρακολουθεί τα σημάδια του καιρού του Αυγούστου και κάθε χρόνο εκδίδει τα δικά του ημερομήνια.

Σύμφωνα με την πανάρχαια μέθοδο ο καιρός θα είναι άστατος τον επόμενο έναν χρόνο.

*Αστάθεια τον Σεπτέμβριο

Αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα ημερομήνια. Προβλέπεται κακοκαιρία μεταξύ 5 και 10 Σεπτεμβρίου, από 11 έως 20 του μήνα ο καιρός αναμένεται να είναι πιο ήπιος και από 20 έως 30 του μήνα αναμένεται να εκδηλωθούν μπουρίνια.

*Ηπιος ο Οκτώβριος

Ηπιος αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος. Μάλιστα το διάστημα από 13 έως 24 του μήνα αναμένεται να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το σκηνικό θα αλλάξει μετά τις 25, με αέρα και λίγες βροχοπτώσεις.

*Κακοκαιρία τον Νοέμβριο

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου αναμένεται να επικρατεί κακοκαιρία. Από το πρώτο δεκαπενθήμερο αναμένονται βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα ακολουθήσει ένα διάστημα από 16 έως 23 του μήνα με ήπιο καιρό και από τις 24 έως τέλος Νοεμβρίου οι βοριάδες αναμένεται να ρίξουν τη θερμοκρασία.

*Καλός ο καιρός τα Χριστούγεννα

Ο Δεκέμβριος θα μπει με κακοκαιρία, ωστόσο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα από 6 έως και 12 Δεκεμβρίου αναμένεται κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα, με βροχές, αέρα και τσουχτερό κρύο.

Από τις 13 του μήνα όμως και μετά τα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν και ο καιρός θα «γλυκάνει».

*Ποδαρικό με χιόνια

Κατά τις πέντε πρώτες ημέρες του νέου έτους θα επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες πριν το καιρικό σκηνικό αλλάξει άρδην. Από 6 έως 12 Ιανουαρίου αναμένεται κακοκαιρία με χιόνια σε όλη την Ελλάδα. Πιο ήπιος καιρός θα επικρατεί από 13 έως 21 Ιανουαρίου και ίσως έτσι να κυλήσει και όλο το υπόλοιπο του μήνα.

*Ο Φλεβάρης δεν θα… μυρίσει καλοκαίρι

Λόγω του καύσωνα που επικράτησε στις 19 Αυγούστου, οι προγνώσεις ήταν δύσκολες για τον κ. Βογιατζή για τις 20 πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Προβλέπει όμως κακοκαιρία από 21 έως 28 Φεβρουαρίου, με πτώση θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και ίσως χιόνια.

*Μάρτης… γδάρτης

Τη ρήση «Μάρτης γδάρτης» επιβεβαιώνουν τα ημερομήνια για τον Μάρτιο του 2023. Ο μήνας θα ξεκινήσει με άστατο καιρό, ανέμους, βροχές και μπουρίνια έως τις 15. Το ίδιο διάσημα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και νέες χιονοπτώσεις.

Ο καιρός θα καλυτερεύσει από τις 16 έως τις 23 Μαρτίου και από τις 24 έως τέλος του μήνα θα επικρατεί ξανά κακοκαιρία

*Πάσχα με καλό καιρό

Με άστατο καιρό θα κυλήσει και ο Απρίλιος, αν και για τις ημέρες του Πάσχα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες.

Ο μήνας θα μπει με κακοκαιρία η οποία θα διαρκεί έως και τις 7 Απριλίου. Θα ακολουθήσει, από 8 έως 14 του μήνα, ένα διάλειμμα, ήπιος καιρός θα υπάρχει έως και του Αγίου Γεωργίου και από τις 24 και μετά προβλέπεται κακοκαιρία, με βροχές, καταιγίδες και αέρα.

*Κακοκαιρία και το 1/3 του Μαΐου

Κακοκαιρία θα επικρατεί και για το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Κακοκαιρίες θα υπάρχουν από 1 έως 12 του μήνα και από 23 έως 31 και το μόνο διάλειμμα με καλές σχετικά καιρικές συνθήκες θα γίνει από 13 έως 22 Μαΐου.

*Αστατο και το ερχόμενο καλοκαίρι

Και το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται άστατο στη Μαγνησία. Τα μπουρίνια αναμένεται να είναι συχνό φαινόμενο και να «μουσκέψουν» την τουριστική σεζόν.

Ο Ιούνιος μπαίνει με βροχές και αέρα έως και τις 10 του μήνα, ενώ θα ακολουθήσει κακοκαιρία καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια, με επιφύλαξη για το τελευταίο δεκαήμερο.

Κακοκαιρία θα υπάρχει και έως τις 6 Ιουλίου ενώ από 7 έως 14 του μήνα θα επικρατήσουν πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Αστατος θα είναι ο καιρός από 14 έως και 20 Ιουλίου με αέρα και μπουρίνια, ενώ από 21 έως και 31 του μήνα δεν αποκλείεται να σημειωθούν καταιγίδες.

Τέλος, άστατος προβλέπεται ο καιρός και για το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, υπάρχει μία επιφύλαξη για το διάστημα από 13 Νοεμβρίου έως και 13 Απριλίου. «Εάν οι νοτιάδες γυρίσουν σε βοριάδες, οι βροχές μπορεί να γίνουν χιόνια και το αντίστροφο. Οπου προβλέπονται βροχές, αν γυρίσουν βοριάδες, θα έχουμε χιονοπτώσεις», εξηγεί.

Οικογενειακή… παράδοση τα ημερομήνια

Φέτος ο κ. Βογιατζής συμπληρώνει 23 χρόνια στην πρόγνωση του καιρού του επόμενου χρόνου με τη μέθοδο των ημερομηνίων.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, ο πατέρας του Γεώργιος Βογιατζής τον μύησε στην πανάρχαια μέθοδο πρόγνωσης του καιρού. Επί 50 χρόνια ο πατέρας του έβγαζε κάθε χρόνο τα ημερομήνια, πριν δώσει τη σκυτάλη στον γιο του, Νίκο, μαζί με τα… μυστικά της τέχνης της καιρικής πρόγνωσης.

Η παρατήρηση ξεκινά από τις 13 Αυγούστου στις 11 το βράδυ και γίνεται καθημερινά στη μία το μεσημέρι. Κάθε μία ημέρα αντιπροσωπεύει και έναν μήνα. Η αρχή γίνεται από τον τρέχοντα μήνα. Ετσι η 13η Αυγούστου αντιπροσωπεύει τον Αύγουστο του 2020, η 14η τον Σεπτέμβριο του 2019, η 15η τον Οκτώβριο του 2019 κ.ο.κ.

Ο Νίκος Βογιατζής στρέφει το βλέμμα στον ουρανό και παρατηρεί τα σύννεφα και την κίνησή τους. «Αν είναι στάσιμα σημαίνει βροχή, αν κινούνται σημαίνει αέρας, αν είναι σαν προβατάκια έρχονται χιόνια. Τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό του Αυγούστου σημαίνουν κρύο και τα γκρίζα κακοκαιρία ενώ αν κινούνται με κατεύθυνση νότια- νοτιοανατολικά έρχεται χιονιάς», εξηγεί τη μέθοδο πρόγνωσης ο κ. Βογιατζής που έχει στήσει το παρατηρητήριό του στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας.

Ειδικά για φέτος πάντως, ο κ. Βογιατζής αντιμετώπισε δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού του έτους, λόγω της αστάθειας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των ημερών που γίνονται οι προγνώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου