ΤΟΠΙΚΑ

«Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν σύνεση»

οι-δύσκολοι-καιροί-απαιτούν-σύνεση-85838

Την ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσεων και των δυσκολιών με ψυχραιμία και γνώση των ιστορικών μας καταβολών, υπογράμμισε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος μίλησε χθες στην Ανάληψη, μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, ενώπιον πλήθους πιστών. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου Δωρίδος, ο οποίος μίλησε προηγουμένως στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογράμμισε την ανάγκη προσέγγισης των νέων ανθρώπων «οι οποίοι είναι το αύριο», όπως είπε.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Γέροντας Νεκτάριος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Γιατί η Μεγάλη Σαρακοστή προ του Πάσχα», κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις θέσεις του για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, ενώ τόνισε ότι: «Πρέπει κατ’ αρχάς να δείξουμε μεγάλη υπομονή ως έθνος, διότι είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί και οι συγκυρίες. Δεύτερον, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμεθα. Εάν πανικοβληθούμε, αυτό είναι προς όφελος των εχθρών, διότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε πάνω στον πανικό μας σωστά πολλά γεγονότα. Χρειάζεται, λοιπόν, σύνεση, σκέψη, διορατικότητα, εμπειρία του παρελθόντος, πώς παλαιότεροι από εμάς που πέρασαν ανάλογες κρίσεις ή καταστάσεις τις χειρίστηκαν και να πορευτούμε πάντοτε με το βλέμμα μπροστά, κι έχοντας ελπίδα ότι δεν θα χαθούμε, αλλά θα επιζήσουμε ως έθνος, ως λαός, και σίγουρα ως Ορθοδοξία».

Ερωτηθείς εάν τα γεγονότα που συμβαίνουν διεθνώς είναι βολές κατά της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, ο π. Νεκτάριος ανέφερε ότι: «Μετά βεβαιότητας δεν μπορεί κανείς να πει, αν όλοι μηχανεύονται και θέλουν το κακό της Ελλάδος. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είμαστε ένας μέρος της γης πολύ ενδιαφέρον, που έχει κοιτάσματα πολλά, και όπως καταλαβαίνετε, τα διεθνή συμφέροντα, είτε συμφέροντα χρυσού, πετρελαίων, αερίων, όταν υπάρχουν σε ένα τόπο κοιτάσματα, ο τόπος αυτός γίνεται στόχος. Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε εμείς όλα τα θέματα, και τι δυνατότητες έχουμε να τα διαχειριστούμε».

Αναφερθείς στον ρόλο της Εκκλησίας, ο ίδιος τόνισε: «Πρέπει να είναι διαλογικός, δηλαδή ζούμε στην εποχή των διαλόγων, αλλά όχι υποχωρητικός. Θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας, στις απόψεις μας, έχοντας υπόψη ως προς τα θέματα της πίστεως, τουλάχιστον, ότι κατέχουμε την αλήθεια και αυτή την αλήθεια να τη διαδίδουμε και προς τρίτους».

Ο Γέροντας Νεκτάριος σημείωσε ότι «έχουμε μια υπεροχή ως ελληνικό κράτος και στην πλάτη μας κουβαλάμε χιλιάδων ετών ιστορία, την οποία πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά».

Κλείνοντας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου Δωρίδος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία προσέγγισης των νέων, υπογραμμίζοντας την προσφορά του Μακαριστού Χριστόδουλου, ενώ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, για την τιμητική πρόσκληση στον Βόλο.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους και μεθόδους προσεγγίσεως των νέων, διότι οι νέοι μας έχουν πολύ καλή καρδιά. Θέλουμε ανθρώπους που να ανοίγουν την αγκαλιά τους και να αγκαλιάζουν τους άλλους. Είναι χρέος μου, ως καλός ψαράς, να προσελκύσω νέες ψυχές κοντά στον Χριστό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου