ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία σοκ για τη φτώχεια στον Βόλο: 5.500 ΚΕΑ μόνο μέσω Πρόνοιας

στοιχεία-σοκ-για-τη-φτώχεια-στον-βόλο-5-500-856438

Στοιχεία σοκ για τις διαστάσεις του φαινομένου της φτώχειας στον Δήμο Βόλου, δίνει στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου, Αποστόλης Ζαρκάδας – Βεργής. Μόνο μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, 5.500 δημότες λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά και αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Πρόνοιας, μόνο μέσω του Δήμου Βόλου, το ΚΕΑ λαμβάνουν 5.500 δημότες. Αγνωστος είναι ο αριθμός των δημοτών που λαμβάνουν ΚΕΑ και οι οποίοι έκαναν τις αιτήσεις τους είτε μέσω των λογιστών τους είτε μόνοι τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο. Όμως ο αριθμός είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού», σημειώνει ο κ. Ζαρκάδας- Βεργής.

Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στο 2022 είχαν κατατεθεί 800 νέες αιτήσεις πολιτών για τη λήψη ΚΕΑ και επιδόματος στέγασης, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες νοικοκυριών, που πλήττονται από την ανεργία, την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια. Πρόκειται για ανθρώπους που επιδοτήθηκαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης από το 2018 έως και σήμερα μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας έχει απλωθεί δίχτυ προστασίας για περίπου 12.000 δημότες, για τους οποίους έγιναν οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να λάβουν επιδόματα που δικαιούνται και θα τους δώσουν μία ανάσα στον οικονομικό «Γολγοθά» που ανεβαίνουν για την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Εκτός από το ΚΕΑ, έγιναν διαδικασίες για τη χορήγηση επιδομάτων στέγασης αλλά και τη λήψη εθνικής σύνταξης.

Εκατοντάδες οικογένειες εξαρτώνται από τα επιδόματα για να μπορέσουν να ζήσουν, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας και πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτυπώθηκε και στην έκθεση κοινωνικής ένταξης και συνοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία είχε παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η έκθεση περιλάμβανε στοιχεία για το 2021 βάσει των οποίων στον δήμο Βόλου, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι 9.655 άτομα, η εικόνα της φτωχοποίησης του πληθυσμού, δείχνει όμως να έχει επιδεινωθεί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου