ΤΟΠΙΚΑ

«Μονόδρομος η κλιμάκωση κινητοποιήσεων»

μονόδρομος-η-κλιμάκωση-κινητοποιήσ-856398

Στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μαγνησία θα προσπαθήσουν να βγάλουν αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβαν 13 Ομοσπονδίες που συμπορεύονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Σε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί να συμμετέχουν μαζικά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Θοδωρή Γεωργαδάκη τα μηνύματα είναι θετικά. Υπάρχει διάθεση από τους αγρότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους. «Η κλιμάκωση είναι μονόδρομος για εμάς», επισήμανε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας γενικές συνελεύσεις στα χωριά, για να πειστούν οι αγρότες να συμμετάσχουν δυναμικά.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραμένει ανεκπλήρωτη η δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση των μηλοπαραγωγών στη Μαγνησία, κατ΄αντιστοιχία με ό,τι ίσχυσε στη Λάρισα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαδάκη θα λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε και οι πλέον επιφυλακτικοί παραγωγοί να συμμετέχουν στις επικείμενες κινητοποιήσεις.

«Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος σε μία σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα αλλά και βαμβάκι. Επίσης ζητάμε να μας δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο ,όπως στους εφοπλιστές και τους κλινικάρχες. Επιπλέον ζητάμε μια γενναία επιδότηση σε φάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα, πλαφόν στην κιλοβατώρα και να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες από καταστροφές της περασμένης χρονιάς από τον ΕΛΓΑ. Φυσικά θα πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και με κρατική χρηματοδότηση να μας αποζημιώνει», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο Χρήστος Σταμούλης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αίδινίου, με τη σειρά του υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και κάλεσε τους συναδέλφους του να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις στα χρόνια προβλήματα του πρωτογενή τομέα.

«Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε Πολλοί συνάδελφοι φέτος καλλιέργησαν τα μισά κτήματα, γιατί τα έξοδα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ούτε και εσείς μπορείτε να φάτε πιο φθηνά, ενώ εμείς, αν θα μείνουμε στα χωριά μας, πρέπει να ξέρουμε ότι θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σε συνθήκες που τα προϊόντά μας και η δουλειά μας θα αμείβονται, σημείωσε εξάλλου ο Νίκος Κάπελας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Ο ίδιος κατήγγειλε φαινόμενα αισχροκέρδειας, επισημαίνοντας ότι ενώ ο μηλοπαραγωγός πουλά 35 λεπτά το κιλό τα μήλα, ο καταναλωτής τα αγοράζει 1,30-2 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου