ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο επιφανής ζωγράφος Πωλ Σουλικιάς

εφυγε-ο-επιφανής-ζωγράφος-πωλ-σουλι-856394

Τον επιφανή Ελληνα ζωγράφο, ο οποίος μεγάλωσε, έζησε και αγάπησε τον Βόλο, όπου και έβαλε την καλλιτεχνική σφραγίδα του, τον επονομαζόμενο «χαρισματικό τοπιογράφο», τον Πωλ Σουλικιά, που έφυγε χθες από τη ζωή, αποχαιρετά ο κόσμος της τέχνης της πόλης και όχι μόνο.

Ο Πωλ (Παλαιολόγος) Σουλικιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με πρόβλημα υγείας και χθες έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τον καλλιτεχνικό κόσμο και όσους τον γνώριζαν.

Το έργο που άφησε πίσω του και για το οποίο αναγνωρίστηκε εν ζωή, αποτελεί το κληροδότημά του στον Βόλο και την Ελλάδα, αλλά και η κληρονομιά των παιδιών του που ακόμη και σήμερα βλέπουν πίνακές του να πωλούνται στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου έζησε για σημαντικό μέρος της ζωής του και καταξιώθηκε.

Ο Πωλ Σουλικιάς δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, παρά μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου υπηρετεί η κόρη του. Ο γιος του, Αριστοφάνης, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και ζει στο Μόντρεαλ, μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση της υγείας του πατέρα του, επέστρεψε στον Βόλο και κατάφερε να τον δει και να τον αποχαιρετίσει, πριν το μεγάλο του ταξίδι.

Το άγγελμα του θανάτου του έχει συγκλονίσει τον καλλιτεχνικό κόσμο του Βόλου. Η κηδεία του θα γίνει πιθανότατα αύριο, στην Ανακασιά, όπου είναι και το σπίτι της οικογένειας.

«Ο χαρισματικος τοπιογράφος»

Ο Παλαιολόγος (Πωλ) Σουλικιάς γεννήθηκε το 1926 στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στο Βόλο. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το Φανάρι Καρδίτσης, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική από την παιδική του ηλικία. Κατά την περίοδο της Κατοχής έχασε τον πατέρα του και η οικογένειά του γνώρισε δύσκολες στιγμές. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να ζωγραφίζει και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Αθήνα και το 1956 στο Παρίσι.

Το 1959 εγκατέλειψε την Ελλάδα και μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στην έκθεση «Νεοκαναδοί ζωγράφοι» που διοργάνωσε ο Δήμος του Μόντρεαλ το 1965, κέρδισε το α΄ βραβείο «για τις μαγευτικές αρμονίες χρωμάτων, σύνθεσης και ανθρωπισμού». Η βράβευση αυτή αποτέλεσε από τη μια το έναυσμα για την αποκλειστική ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, και από την άλλη την απαρχή της σταδιακής αναγνώρισης του ζωγράφου από τους ομότεχνούς του, τους κριτικούς τέχνης και το κοινό.

Ο Σουλικιάς ζωγράφιζε σχεδόν αποκλειστικά με λάδι και έχει χαρακτηριστεί ως «χαρισματικός τοπιογράφος» του Κεμπέκ και του Ανατολικού Καναδά. Εντούτοις, τα θέματά του περιλαμβάνουν επίσης νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες. Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές γκαλερί και πινακοθήκες, κυρίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ανακασιά του Πηλίου, όπου εξακολούθησε να δημιουργεί.

Αναγνώριση εν ζωή

Στον Καναδά, από το 1965 έζησε τη μεγάλη αναγνώριση του έργου του. Καναδοί ειδήμονες της τέχνης, όπως συνάδελφοι ζωγράφοι και τεχνοκριτικοί, αξιολόγησαν πολύ θετικά το έργο του.

Τέτοιος ήταν ο Michael Ballantyne που το 1965 έγραψε για «την πλούσια σύνθεση των έργων του Σουλικιά», για τα «πλέον ευγενικά χρώματα», τη «Νέα του Ματιά στο Λωρεντιανό τοπίο» , το «δικό του προσωπικό ύφος» .

Ο Dr. Max Stern, ιδιοκτήτης της Dominion Gallery, μιας από τις εγκυρότερες γκαλερί της Βορείου Αμερικής, πίστευε ότι «ο Πωλ Σουλικιάς είναι ζωγράφος με διεθνή υπόσταση» (1975, 1982 C.B.C. κ.α.). Γι’ αυτό άλλωστε το 1982 του έκανε έκθεση μαζί με τον γνωστό γλύπτη Henry Mooore.

Αλλά και οι Έλληνες ειδήμονες της τέχνης έγραψαν πολύ θετικά για το έργο του Πωλ Σουλικιά. Ο Νίκος Αλεξίου γράφει ότι «ο Πωλ Σουλικιάς αποκαλύπτει την ποιητική αναγωγή του θέματός του» κ.α. (1985).

Παρόμοια αξιολόγηση έκαναν η Νταϊάνα Αντωνακάτου, ο Ζήσης Αφερίμ (1974), η Βεατρίκη Σπηλιάδη, η Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν κ.α. (1985-1995).

Δεκάδες εκθέσεις

Ο Σουλικιάς είχε κάνει πολλές εκθέσεις στον Καναδά, μερικές στις Η.Π.Α. και αρκετές στην Ελλάδα. Επίσης, έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συμπόσια ζωγραφικής. Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεση που οργανώθηκε στο Μόντρεαλ (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2006) για τα 80 χρόνια του ζωγράφου, ο τεχνοκρίτης του Μόντρεαλ Robert Bernier μεταξύ άλλων έγραφε: «Ο Πωλ Σουλικιάς είναι άριστος ζωγράφος δεν απλώνει απλώς το χρώμα στον καμβά του, αλλά έχει τον δικό του τρόπο να μετουσιώνει τη φύση κι έχει προσφέρει στην πορεία της ζωγραφικής του 20ου αιώνα στον Καναδά και συνεχίζει» (2006).

Ο Πωλ Σουλικιάς έχει βεβαίως προσφέρει σπουδαίο έργο και στην γενέτειρά του Ελλάδα, όπου από το 1975 περνούσε τα καλοκαίρια του. Ζωγράφισε τοπία από το Πήλιο μέχρι τη Λακωνία και τα νησιά, λαϊκές αγορές και άλλα θέματα. Το 1980 δημιούργησε το καλοκαιρινό εργαστήρι του στη Δράκεια Πηλίου. Συνέχισε δε την παρουσία του με κάποιες εκθέσεις (1975-1985) και έκανε την καλλιτεχνική του παλιννόστηση με τις δύο εκθέσεις που του οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1995. Είχε το εργαστήρι του στην Ανακασιά Πηλίου, όπου και έζησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου