ΤΟΠΙΚΑ

«Ραβασάκι» Υπουργείου για φοιτητές

ραβασάκι-υπουργείου-για-φοιτητές-856274

Αναστάτωση στις τάξεις των φοιτητών που ήδη προετοιμάζονται για την εξεταστική με τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, έρχεται να προκαλέσει «ραβασάκι» του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ζητά στοιχεία για φοιτητές που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα με βάση τον νέο Νόμο.

Με έγγραφό του προς το σύνολο των πρυτάνεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και προς τον πρύτανη του Π.Θ., Ζήση Μαμούρη, το Υπουργείο Παιδείας ζητά να γίνει γνωστό «αν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 197» του νέου νόμου για τα ΑΕΙ (4957/2022). Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, το Υπουργείο Παιδείας ζητά να ενημερωθεί «εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αριθμητικά κι όχι ονομαστικά στοιχεία.

Πειθαρχικές ποινές και διώξεις σε βάρος φοιτητών προβλέπει ο νέος Νόμος για εννέα περιπτώσεις. Ηδη από την ψήφιση του Νόμου υπάρχουν αντιδράσεις ως προς τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών και το συγκεκριμένο έγγραφο ήρθε να προκαλέσει νέα αναστάτωση στο ίδρυμα, μετά την αναστάτωση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες για την εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης, η αδυναμία συγκρότησης του οποίου και πάλι αποδίδεται στον νέο Νόμο για τα ΑΕΙ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη απαντήσει προς το Υπουργείο Παιδείας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο ίδρυμα δεν έχει τελεστεί πράξη που να συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα κι ως εκ τούτου δεν υφίσταται καμία διαδικασία δίωξης σε βάρος κανενός φοιτητή.

Σημειώνεται ότι πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:

-η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων

-η λογοκλοπή, αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας

-η καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης που χρησιμοποιείται από το ΑΕΙ ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

-η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ

-η χρήση χώρων, εγκαταστάσεων, υποδομών και εξοπλισμού χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων του

-η χρήση χώρων, εγκαταστάσεων, υποδομών και εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του

-η ρύπανση στεγασμένων και ανοιχτών χώρων του ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης και της ηχορύπανσης

-η χρήση απαγορευμένων ουσιών

-η τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Διώξεις, ανακρίσεις και απολογίες με τον νέο Νόμο

Σημειώνεται ότι ο Νόμος προβλέπει ότι ο πρόεδρος του τμήματος ή ο Κοσμήτορας της σχολής είναι εκείνοι που ασκούν την πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή. Η διαδικασία ξεκινά με την έγγραφη κλήση σε απολογία στο μονομελές πειθαρχικό όργανο το οποίο είναι αρμόδιο να τον παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο φοιτητής θα πρέπει να απολογηθεί εντός 15 ημερών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανάκρισης και πριν την έκδοση απόφασης, το πειθαρχικό συμβούλιο φοιτητών καλεί εκ νέου τον φοιτητή σε ακρόαση παρέχοντάς του χρόνο πέντε ημερών για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Ο φοιτητής έχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο και να προτείνει μάρτυρες υπεράσπισης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου