ΤΟΠΙΚΑ

2.580 μαθητές χωρίς σχολικό γεύμα

2-580-μαθητές-χωρίς-σχολικό-γεύμα-855970

Συνολικά 2.580 μαθητές σε 30 δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας στερούνται το σχολικό γεύμα, το οποίο παρέχεται σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Ενστάσεις που κατέθεσαν εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς έχουν ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν γεύμα στο σχολείο εκατοντάδες μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Θα πρέπει να δοθεί τώρα τέλος στην ομηρία των μαθητών, γιατί οι μαθητές είναι ουσιαστικά αυτοί που θίγονται από τη μη εφαρμογή του προγράμματος», διαμηνύει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Ανάμεσα στους 2.580 μαθητές που στερούνται το σχολικό γεύμα, εκτιμάται ότι το 10%, περίπου δηλαδή 250, το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Γονείς απευθύνονται στους διευθυντές των σχολείων και ρωτούν πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα που περίμεναν από τον περασμένο Οκτώβριο», περιγράφει την αγωνία οικογενειών που αυτή την περίοδο έχουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια και το σχολικό γεύμα συνιστά σημαντική βοήθεια.

«Εμείς ως οφείλαμε, εγκαίρως παρείχαμε αριθμό στοιχείων για τους μαθητές που θα σιτιστούν και τις ιδιαιτερότητές τους, αν έχουν δηλαδή κάποια αλλεργία. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να περιμένουμε», ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

Τα σχολικά γεύματα άρχισαν να διανέμονται στους μαθητές στις αρχές Οκτωβρίου, σε όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκτός από επτά. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Βόλου, όπου εξαιτίας ενστάσεων που κατέθεσαν εταιρείες στον διαγωνισμό που έγινε, η διαδικασία έχει «κολλήσει».

Το ίδιο είχε γίνει και πέρυσι. Τα σχολικά γεύματα στην περιοχή είχαν διακοπεί την 1η Μαρτίου λόγω ενστάσεων στον διαγωνισμό και δεν ξεκίνησαν έως τέλος της σχολικής χρονιάς.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή χρήματα που διατίθενται για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών δεν απορροφούνται και την ίδια ώρα υπάρχουν μαθητές που στερούνται το σχολικό γεύμα, το οποίο για μεγάλο αριθμό παιδιών, είναι πολύτιμο. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί μαθητές δύο ταχυτήτων. Οι μαθητές που απολαμβάνουν τα σχολικά γεύματα και όσοι τα στερούνται. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα και να δοθεί λύση. Λύση που πρέπει να δοθεί… χθες. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, ωστόσο οι ενστάσεις θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα και να λυθούν οι δυσλειτουργίες στο σύστημα, Οι μαθητές δεν φταίνε σε κάτι», σημείωσε ο κ. Μούσιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε παρέμβαση σε ένα ακόμη επίπεδο. «Από τη στιγμή που οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι από τα υπουργεία να ξεκινούν νωρίτερα, από το καλοκαίρι ακόμη, προκειμένου με την έναρξη του σχολικού έτους, όλοι οι μαθητές να έχουν ό,τι δικαιούνται», πρότεινε.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία που περιμένουν να ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων είναι τα εξής, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

-1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος Ανω Λεχωνίων

-2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων

-3ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς-Δράκειας

-5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-15ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-17ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-24ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου

-2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου

-1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-11ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και

-1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου