ΤΟΠΙΚΑ

Αγρίεψε ο καιρός, φουλάρουν δεξαμενές

αγρίεψε-ο-καιρός-φουλάρουν-δεξαμενές-855588

Λίγα μόλις 24ωρα πριν τον Δεκέμβριο και με τον καιρό να επιστρέφει στην «κανονικότητα» της εποχής, οι καταναλωτές, έχοντας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αρκετή πίστωση χρόνου, προκειμένου να επιλέξουν τον τρόπο που θα ζεσταθούν φέτος τον χειμώνα, άρχισαν τις παραγγελίες για τον ανεφοδιασμό δεξαμενών με πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εικόνα που μεταφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πρατηριούχοι του Βόλου που δραστηριοποιούνται στον ανεφοδιασμό καταναλωτών με πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ενθαρρυντική αναφορικά με τα δικά τους ταμεία, καθώς οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες κατακόρυφα.

Μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, ακόμη και πελάτες που τα τελευταία χρόνια είχαν αδρανοποιήσει καυστήρες πετρελαίου, επιλέγοντας φυσικό αέριο, «επανέκαμψαν» και αφού προχώρησαν στις απαραίτητες συντηρήσεις, έσπευσαν να «φουλάρουν» τις δεξαμενές, αξιοποιώντας παράλληλα και τα διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

«Εχουμε μία σημαντική αύξηση στις παραγγελίες. Ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί ακόμη περισσότερο η αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η τιμή που σήμερα διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στη Μαγνησία κατά μέσο όρο κινείται στο 1,22 ευρώ, που οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αν σκεφτεί κανείς ότι τον Οκτώβριο, όταν πρωτοξεκίνησε η διάθεση, η τιμή είχε φτάσει και 1,42 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στα άλλα καύσιμα

Σημαντική επίσης είναι η μείωση που καταγράφεται στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε σημαντική διόρθωση και έχει συμβάλει στη μερική έστω ανακούφιση των οδηγών, μετά από αρκετούς μήνες που το «ράλι» των υγρών καυσίμων «στέγνωσε» τις τσέπες τους.

Πιο συγκεκριμένα η αμόλυβδη βενζίνη κινείται πλέον σταθερά κάτω από 2 ευρώ, με μέσο όρο διάθεσης από 1,93 έως 1,95 ευρώ, όταν πριν έναν μήνα ήταν στα 2,10 ευρώ, ενώ μείωση καταγράφεται και στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο κατά μέσο όρο πωλείται έως 1,86 ευρώ.

Η μείωση αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών διύλισης, αλλά και στην εκπτωτική πολιτική που ακολουθούν οι δύο μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι της χώρας Helleniq Energy και Motor Oil, όπως και στο γεγονός ότι έχει ομαλοποιηθεί η αγορά προσφοράς και ζήτησης.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την πρόεδρο των πρατηριούχων και σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μία διόρθωση των τιμών και αντανακλάται και στην ελληνική αγορά, αν και όπως τονίζει ακόμη υπάρχει καθυστέρηση να αποτυπωθεί από το διυλιστήριο στην αντλία και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου