ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για Αγία Παρασκευή

πράσινο-φως-για-αγία-παρασκευή-855272

«Πράσινο φως» για την πολεοδόμηση της Αγίας Παρασκευής, 24 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, άναψε, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου στη χθεσινή συνεδρίασή του. Η απόφαση ελήφθη εν μέσω αντιδράσεων μερίδας κατοίκων οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τόσο γη, όσο και χρήματα για την πολεοδόμηση της συνοικίας και διαμαρτυρήθηκαν για τα ποσά, που θα κληθούν να καταβάλλουν, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπέρογκα.

Το θέμα της πολεοδόμησης της Αγίας Παρασκευής συζητήθηκε κατά προτεραιότητα, καθώς στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρευρέθηκαν κάτοικοι για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για ειλημμένη απόφαση για ένα ζήτημα, που εκκρεμεί 24 χρόνια. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μερίδα πολιτών, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται, ωστόσο η απόφαση αφορά στο καλό της πόλης και λειτουργούμε με βάση τον νόμο», είπε ο κ. Μπέος.

«Είναι και δική μας θέληση να τελειώσει αυτή η ομηρία, αλλά όχι σε βάρος μας. Ο νόμος, που επιχειρείτε να εφαρμόσετε, έχει αλλάξει», πήρε τον λόγο ως εκπρόσωπος των κατοίκων Αντώνης Κούτσουρος.

Τους ισχυρισμούς του κ. Κούτσουρου, που κατέθεσε υπόμνημα με απαντητικό έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου, διέψευσαν τόσο η διευθύντρια πολεοδομίας, όσο και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νάνσυ Καπούλα, η οποία αναφέρθηκε στο καθεστώς της πολεοδόμησης των οικισμών. Νωρίτερα, στο ιστορικό της Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Δήμου, Στυλιανός Διαμαντίδης.

Η κ. Καπούλα ζήτησε να βοηθήσει ο Δήμος Βόλου θεσπίζοντας ένα καλό δοσολόγιο για τους κατοίκους, που σε δύσκολες εποχές θα κληθούν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά. «Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το τζάμπα και η συναλλαγή πέθαναν. Πάμε με τον νόμο. Δεν θα παρανομήσουμε, ούτε θα πάμε κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος», απάντησε ο κ. Μπέος.

«Τα λεφτά ποιος θα τα δώσει; Εσείς;», αντέδρασε κάτοικος της περιοχής.

«Η περιουσία σας από 100 ευρώ θα αξίζει 1.000 ευρώ. Οπότε θα τα πληρώσετε εσείς και άμα σας αρέσει. Δεν κάνω χάρες. Εξυπηρετώ τον Δήμο και τα συμφέροντα των δημοτών», η απάντηση του δημάρχου Βόλου.

«Εμείς δεν είμαστε δημότες;», η αντίδραση, ωστόσο η απόφαση ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία και τις θετικές ψήφους τόσο της παράταξης της κ. Καπούλα, όσο και της αντίστοιχης του Αποστόλη Παπαδούλη.

Μετά τις 10 μ.μ. μείωση της φωτεινότητας στον οδοφωτισμό

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10% για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπέος, μετά το κλείσιμο της αγοράς, σε όλους τους δρόμους η φωτεινότητα από τους στύλους οδοφωτισμού θα μειώνεται κατά 50% – 60%, προκειμένου να επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση.

Προηγουμένως σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε ο ισολογισμός για το 2021, βάσει του οποίου υπάρχει πλεόνασμα 2,2 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή δε, την ψήφιση του ισολογισμού τα αποτελέσματα του οποίου παρουσίασαν ορκωτοί λογιστές, ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στο «χάος» που παρέλαβε η δημοτική αρχή το 2014 και αποτυπώνεται και σε τμήματα της έκθεσης που παρουσιάστηκε για το περιουσιολόγιο, τις αγωγές, οικονομικές ατασθαλίες και έσοδα χωρίς έλεγχο, ζητήματα που έθιξε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονας Αποστολάκης.

«Ο Δήμος Βόλου δεν είναι του Αχιλλέα Μπέου. Εχει συνέχεια. Οφειλές, λάθη, καταχρήσεις προηγούμενων ετών αποτυπώνονται στον ισολογισμό και εμείς τακτοποιούμε υποχρεώσεις και πληρώνουμε σταδιακά τις αμαρτίες του παρελθόντος. Παραλάβαμε τεράστια χρέη. Τα βρήκαμε. Δεν τα δημιουργήσαμε. Μέχρι το 2014 είχαν ληφθεί 19 δάνεια με περίοδο χάριτος για την έναρξη της αποπληρωμής τους δέκα χρόνια. Εμείς δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο. Οφείλουμε όμως να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο κ. Μπέος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αποστολάκης πάντως ισχυρίστηκε ότι τα 2,2 εκατ. ευρώ πλεόνασμα δεν είναι διαθέσιμα χρήματα, αλλά δεσμευμένα σε έργα, ενώ ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Ριζόπουλος έθιξετο θέμα για τους μειωμένους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), χαρακτηρίζοντάς το ως πολιτικό ζήτημα και ζητώντας από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει την αύξησή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου