ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για Εσπερινό ΕΠΑΛ στον Αλμυρό

πρόταση-για-εσπερινό-επαλ-στον-αλμυρό-855137

Την πρότασή της για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στον Αλμυρό υπέβαλε στη διεύθυνση επαγγελματικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη νέα εκπαιδευτική δομή, που στόχος είναι να λειτουργήσει από το νέο σχολικό έτος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, υπάρχει σημαντική συγκέντρωση πληθυσμού στο πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού–Ευξεινούπολης, αλλά εξίσου σημαντικό μέρος του πληθυσμού, κυρίως εκείνο που ασχολείται με τη γεωργία, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, είναι εξακτινωμένο περιμετρικά του Δήμου σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 30 χιλιόμετρα από τον Αλμυρό και 60 και πλέον χιλιόμετρα από τον Βόλο. Στην πόλη του Αλμυρού λειτουργεί Ημερήσιο ΕΠΑΛ της τάξεως των 300 έως 350 μαθητών τα τελευταία χρόνια, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε και Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), η οποία καταργήθηκε -μαζί με όλες τις ΕΠΑΣ του ΥΠΑΙΘ- το 2014. Δεν λειτουργεί, ούτε λειτούργησε ποτέ Εσπερινό ΕΠΑΛ στον Αλμυρό, ενώ στον Βόλο εδώ και πάνω από 30 χρόνια λειτουργούν δύο Εσπερινά ΕΠΑΛ με αριθμό μαθητών 550 έως 600 τον χρόνο. «Αυτό σημαίνει ότι κατ’ αρχάς υφίσταται σημαντική εκπαιδευτική ανάγκη για την κάλυψη των κατοίκων οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Εσπερινό ΕΠΑΛ, ενώ τα μόνα διαθέσιμα αντίστοιχα σχολεία στον νομό Μαγνησίας βρίσκονται σε απόσταση 60 με 70 χλμ. μακριά», αναφέρει ο κ. Σαβελίδης.

Ο ίδιος στην πρότασή του υποστηρίζει ότι η ίδρυση ενός Εσπερινού ΕΠΑΛ στον Αλμυρό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματίες να εντρυφήσουν στο επάγγελμά τους και να το βελτιώσουν αναπτύσσοντας και την τοπική οικονομία. Σημειώνεται ότι σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων στη βιομηχανία πιθανή τους ανέλιξη στα δεδομένα του επαγγέλματός του συνυφαίνεται με την απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ.

 

Διανύουν καθημερινά 80 χλμ.

Ο κ. Σαβελίδης αναφέρεται και στην υφιστάμενη κατάσταση. Οπως σημειώνει, «διαπιστώνουμε φοίτηση ενηλίκων έως και μεσηλίκων μαθητών στα Εσπερινά Σχολεία του Βόλου περίπου 25 με 30 τον αριθμό, οι οποίοι είναι αξιοσημείωτο ότι καθημερινά μπορεί να διανύουν και 80 χλμ. για να φοιτήσουν σε Εσπερινό ΕΠΑΛ. Αποτελεί μία σπουδαία ένδειξη για τον συνολικό πληθυσμό των κατοίκων του Δήμου Αλμυρού, που επιθυμεί να σπουδάσει σε Εσπερινό ΕΠΑΛ και δεν είναι δυνατή η σπουδή λόγω της μη λειτουργίας Εσπερινού ΕΠΑΛ στον Δήμο Αλμυρού».

 

Υπάρχουν μαθητές και χώρος

Τέλος, για την υποστήριξη της πρότασής του επισημαίνει ότι υπάρχουν και μαθητικό δυναμικό και χώρος για τη στέγαση του σχολείου. Οπως εκτιμά, την επόμενη πενταετία το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλμυρού μπορεί να φιλοξενήσει από 80 έως 100 μαθητές.

Τέλος, υφίσταται σχολική κτιριακή δομή η οποία στεγάζει επαρκώς τη φοίτηση και τις διοικητικές διαδικασίες ενός από τα μεγαλύτερα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, του ΕΠΑΛ Αλμυρού, οι μαθητές του οποίου εξυπηρετούνται από ένα επίσης μεγάλο και επαρκώς εξοπλισμένο Εργαστηριακό (Ε.Κ.) για πληθώρα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται ανάγκη αναζήτησης κτιριακών δομών και εργαστηρίων για τη λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στον Αλμυρό, καθόσον οι δομές και τα εργαστήρια που αξιοποιούνται από το πρωινό ΕΠΑΛ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επαρκέστατα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του προτεινόμενου Εσπερινού ΕΠΑΛ», σημειώνει.

Η λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ προτείνεται να είναι από τις 18.00 έως τις 22.00-22.30. «Συνεπώς υφίσταται ένα και μόνο πρόβλημα, αυτό της επιβάρυνσης κατά ένα ποσοστό 30%-40% του προϋπολογισμού θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού του σχολικού συγκροτήματος, αφού το Εσπερινό ΕΠΑΛ λειτουργεί λιγότερες ώρες καθημερινά από το Ημερήσιο και επίσης το κτίριο θα έχει ήδη θερμανθεί από τη χρήση του τις πρωινές ώρες από το Ημερήσιο ΕΠΑΛ. Αυτό το ποσό οικονομικής επιβάρυνσης (χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών) σίγουρα δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά αφενός θεωρούμε σίγουρο τον περιορισμό του λόγω της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφετέρου θεωρούμε ότι αξίζει να ενισχυθεί η εκπαίδευση και μέσω αυτής η τοπική οικονομία στον Δήμο Αλμυρού, όπως προβλέπεται να γίνει από την ίδρυση του προτεινόμενου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού», καταλήγει ο κ. Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου