ΤΟΠΙΚΑ

Γιάννης Πανούσης από τον Βόλο: «Παιδί» της μεταπολίτευσης η διαφθορά

γιάννης-πανούσης-από-τον-βόλο-παιδί-853400

Η διαφθορά είναι «παιδί» της μεταπολίτευσης και έχει διαβρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οριζοντίως και καθέτως το θεσμικό, κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα, επισήμανε ο πρώην υπουργός, καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για το Κράτος Δικαίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα για να εξαλειφτεί θα χρειαστεί τόσα χρόνια όσα χρειάστηκε για να «θεριέψει».

«Η διαφθορά έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Το πρώτο είναι ότι έχει νομιμοποιηθεί. Οι διεφθαρμένοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν, διότι οι μισθοί δεν είναι καλοί. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι διεφθαρμένοι αισθάνονται και τιμημένοι και εκτιμούν ότι τελικά θα γίνουν αποδεκτοί από το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Ιδίως από το δεύτερο (πολιτικό σύστημα)», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Θεσμούς και νόμους έχουμε δεκάδες, αλλά το πρόβλημα είναι η κουλτούρα. Όλοι αποδέχονται και καταγγέλλουν τη διαφθορά των άλλων, αλλά την ίδια στιγμή όλοι τελικά αποδέχονται το παιχνίδι του συμψηφισμού των παρανομιών. Δεν είναι θέμα να κάνουμε καινούργιους νόμους. Πρέπει να αλλάξουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας, γιατί έχει διαβρώσει πάρα πολύ το θεσμικό, κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα. Δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή θέλει τόσα χρόνια όσα χρειάστηκε για να δημιουργηθεί. Δηλαδή αν πούμε ότι είναι παιδί της μεταπολίτευσης θέλει 50 χρόνια για να φύγει», εξήγησε.

«Να μην υπάρξει κουκούλωμα για τις υποκλοπές»

Νωρίτερα, ο Νικόλαος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μίλησε για τις «10+1 Αλήθειες για το σκάνδαλο των υποκλοπών», επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να περιφρουρηθεί στη χώρα, προκειμένου «ως οργανωμένη κοινωνία και ως πολίτες να μπορέσουμε να ευημερήσουμε και να ζήσουμε».

Εκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα δημοκρατίας να λάμψει η αλήθεια και άφησε αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης και του Μαξίμου ότι με τη στάση που τηρούν, ουσιαστικά δείχνουν ότι επιθυμούν τη συγκάλυψη.

«Το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων που εδώ και 4-5 μήνες η Ελληνική κοινωνία βλέπει εξαιτίας των αποκαλύψεων δημοσιογράφων και τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως από τον κ. Ανδρουλάκη είναι σοκαρισμένη. Αναμφίβολα έχει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση. Όλοι έχουμε μια αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε αργά και υπάρχει μια ατμόσφαιρα κουκουλώματος», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου