ΤΟΠΙΚΑ

Ενας χρόνος χωρίς σχολικά γεύματα

ενας-χρόνος-χωρίς-σχολικά-γεύματα-852911

Σχεδόν έναν χρόνο χωρίς σχολικά γεύματα συμπληρώνουν 2.884 μαθητές δημοτικών σχολείων που λειτουργούν στον δήμο Βόλου, η σίτιση των οποίων διακόπηκε ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 2022, υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα στον περασμένο Οκτώβριο, αλλά έως και σήμερα είναι «στον αέρα».

Ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους επτά δήμους σε σύνολο 325 σε όλη την χώρα, όπου τα σχολικά γεύματα δεν διανέμονται στους μαθητές. «Μας είχαν ενημερώσει ότι έως τέλος Δεκεμβρίου θα είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, επισημαίνοντας ότι εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς είχαν υποβάλλει ενστάσεις με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το πρόγραμμα στο 2% των δήμων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, «οι μαθητές είναι όμηροι των προσφυγών εταιρειών και ουσιαστικά τα θύματα της υπόθεσης, από τη στιγμή που δεν σιτίζονται». «Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Πολλές οικογένειες θεωρούσαν ότι τα παιδιά τους θα είχαν εξασφαλισμένο ένα γεύμα, όμως από τον περασμένο Μάρτιο, σχολικά γεύματα δεν δίνονται», σημειώνει ο κ. Μούσιος.

Καθημερινές σχεδόν είναι οι πιέσεις των γονέων προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. «Πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα που λιμνάζουν και την ίδια ώρα μαθητές στερούνται ενός πολύτιμου γεύματος. Εάν δεν μπορεί το πρόβλημα να λυθεί διαφορετικά ας λυθεί με πολιτική απόφαση και παροχή των γευμάτων στους μαθητές μέσα από εθνικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί μαθητές δύο ταχυτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Μούσιος.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός συμπληρώνει πέντε χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τα σχολικά γεύματα, έρχονται να καλύψουν και μία κοινωνική ανάγκη. Αυτή της σίτισης μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε ενισχυθεί για τον συγκεκριμένο λόγο, αν και γεύματα, οι μαθητές της Μαγνησίας είχαν παραλάβει λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων και για σχεδόν ενάμιση μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου, πριν τη διακοπή τους.

Για τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.884 μαθητές από 30 δημοτικά σχολεία στη Μαγνησία, που ακόμη περιμένουν:

-1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος Ανω Λεχωνίων

-2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων

-3ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς- Δράκειας

-5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-15ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-17ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-24ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

-1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου

-2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου

-1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

-11ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και

-1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου