ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη και πάλι τα σωματίδια στον Βόλο- Συστάσεις από την Περιφέρεια

στα-ύψη-και-πάλι-τα-σωματίδια-στον-βόλο-852564

Στη δημοσιότητα έδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα στοιχεία των μετρήσεων για την ατμόσφαιρα στην πόλη του Βόλου. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις  16 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  68 μg/m3, στις 17 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  42 μg/m3 και στις 18 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  101 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 16 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  58 μg/m3,  στις 17 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  24 μg/m3 και στις 18 Ιανουαρίου  μέσο όρο τιμών  25 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr

Συστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

Λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που οδηγούν  σε αύξηση των  συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων  PM 10 στην ατμόσφαιρα,  η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθύνει συστάσεις για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο την  προστασία ατόμων αυξημένου κινδύνου και του γενικού πληθυσμού,  σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  (ΦΕΚ  3272/23 Δεκεμβρίου 2013) . Συγκεκριμένα:

– Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με  αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα  παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να  περιορίσουν την σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

– Συστάσεις προς το γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

-Για τη  μείωση των εκπομπών από εστίες καύσης, συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC  και η απαγόρευση καύσης σε ανοιχτούς χώρους. 

Δείτε το βίντεο με τις συστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου