ΤΟΠΙΚΑ

Υπ’ ατμόν λόγω ταυτόχρονων λοιμώξεων το Νοσοκομείο

υπ-ατμόν-λόγω-ταυτόχρονων-λοιμώξεων-852308

Αντιμέτωποι με πρωτοφανή πίεση βρίσκονται οι γιατροί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου, αλλά και στα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία, λόγω των ταυτόχρονων λοιμώξεων με covid, γρίπη και εποχικές ιώσεις.

Την ίδια ώρα, ανάρπαστα γίνονται στα φαρμακεία τα διπλά τεστ διάγνωσης γρίπης και κορονοϊού. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας σπεύδουν να τα προμηθευτούν, ώστε να εξακριβώσουν αν τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν οφείλονται σε κορονοϊό ή εποχική γρίπη.

Το τελευταίο 48ωρο στην εφημερία του Νοσοκομείου έγιναν 14 νέες εισαγωγές ασθενών με covid, οι μισές μέσα στο τελευταίο 12ωρο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου, στο τελευταίο 24ωρο έλαβαν εξιτήριο τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό.

Οι γιατροί διαπιστώνουν πως ανάμεσα στα περιστατικά γρίπης ή κορονοϊού υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς στους οποίους έχουν εντοπιστεί μέσω ειδικών εργαστηριακών διαγνωστικών τεστ και οι δύο ιοί.

Πρόκειται κυρίως για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, που είναι ευάλωτες σε κάθε λοίμωξη.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που καταλήγουν στο Νοσοκομείο είναι άνθρωποι μεγάλων ηλικιών, που αντιμετωπίζουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Είτε νοσούν από κορονοϊό, είτε από εποχική γρίπη, ο οργανισμός απορρυθμίζεται και χρειάζονται πλέον νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες που προκαλούνται», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής Χαράλαμπος Μάνδρος.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο, είναι ότι όταν συνυπάρχουν οι δύο ιοί, επικρατεί η γρίπη. Δηλαδή η γρίπη οδηγεί σε επιβάρυνση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και λιγότερο ο κορονοϊός.

Αυτό έχει εξήγηση στο ότι για τον covid υπάρχει μία σχετική ανοσία λόγω του εμβολιασμού, ενώ για την εποχική γρίπη όχι, καθώς πολλοί έχουν αμελήσει τον εποχικό εμβολιασμό και τώρα τρέχουν να εμβολιαστούν, όμως μέχρι να δημιουργηθεί η ανοσία ο ιός «θερίζει».

«Υπάρχει μια μεγάλη έξαρση των εποχικών λοιμώξεων, ιογενείς σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις που περιπλέκουν τις ιώσεις. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά. Όταν δηλαδή συνδυαστεί η ίωση με κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται αντιβιοτικά», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

«Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη», είπε επίσης ο γιατρός αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού.

Τέλος, συνιστά οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου