ΤΟΠΙΚΑ

Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Βόλο: «Δεν αντέχουμε άλλη τετραετία Μητσοτάκη»

ευκλείδης-τσακαλώτος-από-τον-βόλο-δε-852294

«Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα τέσσερα χρόνια Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται στην υγεία, στα πανεπιστήμια, με την ακρίβεια, με τις αναθέσεις. Δεν πιάνω καν το θέμα της Δημοκρατίας με τις παρακολουθήσεις και τις πιέσεις που ασκούνται στο δικαστικό σώμα», δήλωσε από τον Βόλο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Με την πλάτη στον τοίχο- Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία 2015- 2019».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η μόνη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, η οποία έχει δοκιμαστεί από αλλεπάλληλες κρίσεις είναι μία προοδευτική κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, με το πρόβλημα της στέγασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και θα μπορέσει σιγά- σιγά να βάλει τα θεμέλια για μία άλλη παραγωγική βάση. Τόνισε ότι προεκλογικά κάθε κόμμα θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό ωστόσο, μετά τις εκλογές θα μπει το δίλημμα της συνεργασίας.

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε μεν ότι η σημερινή Κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις υποστήριξε ωστόσο ότι ο τρόπος διαχείρισης των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της οδηγεί με μελλοντική χρεωκοπία και καινούρια μνημόνια. «Δεν μειώνω τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η σημερινή Κυβέρνηση. Είχε όμως στη διάθεσή της πολλά εργαλεία. Το Σύμφωνο Σταθερότητας σε αναστολή, είχε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αντί να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει την οικονομία και να σκύψει στις ανάγκες των πολλών, το χρησιμοποίησε για να μοιράσει χρήματα όπως γινόταν προ μνημονίων. Εδωσε συνέχεια στο πελατειακό κράτος. Ετσι δεν αλλάζεις την ιστορία για να αποφύγεις μια μελλοντική χρεωκοπία και ένα καινούριο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι είναι εντελώς κοστολογημένη. «Μερικά από όσα προτείνουμε είναι μόνιμα μέτρα κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την Ε.Ε. Δεν είμαστε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Υπάρχουν δυνατότητες αρκεί να υπάρχει η στόχευση», σημείωσε.

Μιλώντας για το βιβλίο του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο απολογισμού που αφορά στις διαπραγματεύσεις που έγινε για την κοινωνία και την οικονομία. «Προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις με αυτοκριτική εκεί που χρειάζεται και νομίζω ότι είναι πειστικές. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι προσπαθήσαμε. Κάναμε και λάθη είχαμε και πολλές μεγάλες επιτυχίες. Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, εξασφαλίσαμε ένα μαξιλάρι για να υπάρχει ασφάλεια, ρυθμίσαμε το χρέος. Ο,τι κάναμε το κάναμε πάντα με μια ματιά στην κοινωνία. Είχαμε πάντα την αγωνία στις διαπραγματεύσεις να υποστηρίξουμε τον κόσμο που μας υποστήριζε. Και αυτό είναι υπόσχεση και για το μέλλον. Μία νέα προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει αλλά πάντα με μέριμνα για τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις», τόνισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου