ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ

αντίστροφη-μέτρηση-για-αξιοποίηση-τω-851962

Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΕΦΚΑ θέτει σε λειτουργία την εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η λειτουργία της εταιρίας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του e-ΕΦΚΑ και των υπηρεσιών που προσφέρει στους ασφαλισμένους κατ’εφαρμογή του ν.4892/2022 για τον εκσυγχρονισμό του.

Στη Μαγνησία συνολικά ο φορέας διαθέτει 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση των ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ, ασφαλιστικά ταμεία που πλέον έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ΕΦΚΑ.

Μεταξύ των ακινήτων φιλέτων, συγκαταλέγονται:

*ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου – Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ

*ένα κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1

*ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ

*το ακίνητο που λειτουργούσε το ταμείο μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με εμβαδό 438 τ.μ και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ

*το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ

*το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ

*το κτίριο του ΙΚΑ, δίπλα από το πρώην δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, όπου σήμερα λειτουργεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που είναι 2.022 τ.μ και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ

*ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ.

Επίσης η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει οικόπεδα, όπως ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ, μαζί με ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, του οποίου η αξία ανέρχεται στο ποσό των 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου, εμβαδού 3602 τ.μ, η αντικειμενική αξία του οποίου έχει υπολογιστεί στα 672.941,63 ευρώ.

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Στην προοπτική της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Εκτιμούν ότι η περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους και πως ο Οργανισμός δεν θα πρέπει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα στη λογική της άντλησης εσόδων.

«Η ενίσχυση της κερδοφορίας, όταν δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζόμενων αλλά ούτε και των ασφαλισμένων και όταν δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας εργαζομένων και ασφαλισμένων πού πρέπει να έχουν καλή πρόσβαση και κυρίως υπηρεσίες ΕΦΚΑ πού καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, δεν έχει νόημα», επισημαίνεται σε υπόμνημα που έχει αποστείλει η Ομοσπονδία υπαλλήλων ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι είναι υπέρμαχοι της εκμίσθωσης ή ανταλλαγής οριζόντιων ιδιοκτησιών και οικοπέδων, αγροτεμαχίων σε άλλους δημόσιους φορείς (π.χ. ανέγερση σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, κλπ) και της αμοιβαίας ανταλλαγής ακινήτων με άλλους φορείς του δημοσίου ή ΟΤΑ σε ισότιμη βάση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου