ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η κυβέρνηση τελειώνει τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου

αλ-μεϊκόπουλος-η-κυβέρνηση-τελειώνει-85142

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, καθώς πλέον τα προϊόντα τους δεν θα μπορούν να φέρουν τις ονομασίες των «εθνικών μας ποτών», αλλά θα χαρακτηρίζονται πλέον«παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να αφαιρέσει από τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς το δικαίωμα να παράγουν και να μεταπωλούν τα προϊόντα τους ως «τσίπουρο» και «τσικουδιά», κλέβοντας ουσιαστικά το brandname των προϊόντων,αλλοιώνοντας την ταυτότητά τους και υπονομεύοντας την ίδια τη δραστηριότητα των παραγωγών του παραδοσιακού τσίπουρου.

Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της χώρας που στηρίζουν και ενισχύουν εδώ και δεκαετίες το εισόδημά τους με τα παραδοσιακά «καζάνια» και των οποίων η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είχε σφραγίδα αγνότητας και ποιότητας στις τοπικές αγορές, πλέον δεν θα μπορούν να διοχετεύουν το προϊόν τους ως είναι, με τη ΝΔ να τους αφήνει πλέον με μόνη δυνατότητα να μεταπωλούν στις μεγάλες βιομηχανίες αποστάγματος.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή τη λαθροχειρία εις βάρος των μικρών αποσταγματοποιών από ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Η εν λόγω αλλαγή στο brandname των διήμερων παραγωγών δεν επιβάλλεται από κανένα κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της εγχώριας νομοθεσίας, ενώ και στη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (Απόφαση της 11ης Ιουλίου 2019 του Δ.Ε.Ε. στην υπόθεση της C91-18 προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας),αναγνωρίζεται ρητά ότι τα προϊόντα που παράγονται από διήμερους αποσταγματοποιούς ονομάζονται «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

Ενώ η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πιέζουν ασφυκτικά τα ελληνικά νοικοκυριά, η ΝΔ επιλέγει να αφαιρέσει από χιλιάδες μικρούς παραγωγούς τη δυνατότητα να πωλούν τα παραδοσιακά τους προϊόντα με το αγοραστικά ισχυρό όνομα του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς», στερώντας τους τη δυνατότητα σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες να ενισχύουν το εισόδημα των οικογενειών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου