ΤΟΠΙΚΑ

Υγιεινό σνακ με την υπογραφή του Π.Θ.

υγιεινό-σνακ-με-την-υπογραφή-του-π-θ-850071

Φοιτητές και καθηγητές δημιούργησαν το Crack Tales σε τέσσερις γεύσεις και ήδη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εταιρειών της αγοράς

Υγιεινό, πρωτοποριακό και ταυτόχρονα γευστικό σνακ δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων έβαλαν την υπογραφή τους στο Crack Tales και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ecotrophelia, στρέφοντας το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του χώρου στο vegan σνακ τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Αθανάσιο Μανούρας, πρόκειται για πολύ γευστικό και πρωτοποριακό σνακ.
Το Crack Tales είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και αποτελεί vegan σνακ από άλευρο του «καινούργιου» δημητριακού tritordeum και των αλεύρων οσπρίων και πρωτεϊνών οσπρίων και βρώμης με φυσικά γλυκαντικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών και χρωστικών. Συνοδεύεται από βιολογικά αλείμματα φρούτων και λαχανικών και προσφέρεται σε τέσσερις γεύσεις, αγγούρι, παντζάρι, κάστανο, καρότο.

Απευθύνεται σε ανθρώπους με φόρτο εργασίας, αλλά και σε παιδιά, ώστε να εντάξουν στη διατροφή τους στοιχεία της αντίστοιχης μεσογειακής, στηρίζοντας ταυτόχρονα την αειφόρο ανάπτυξη και τη κυκλική οικονομία, καθώς και παραγωγούς της Θεσσαλίας. Η χρήση μυρωδικών, όπως είναι το λεμονοθύμαρο, η ρίγανη και ο βασιλικός, δίνει αρώματα ελληνικής φύσης.

Ακόμη και η συσκευασία του σνακ είναι, σύμφωνα με τον κ. Μανούρα, πρωτοποριακή. Οπως εξηγεί, είναι 100% βιοδιασπώμενη, αφού παράγεται από βιομάζα ζαχαροκάλαμου. Η συσκευασία τού σνακ είναι διπλή, στη μία πλευρά υπάρχει το κράκερ και στην άλλη το άλειμμα με τις γεύσεις.

Οι δημιουργοί

Για το προϊόν στο τμήμα υπήρχε προεργασία ενός έτους. «Βασικός μας στόχος στο τμήμα είναι η συνεργασία των φοιτητών μας με βιομηχανίες για την απορρόφησή τους με προϊόντα που θα είναι έτοιμα να μπουν στο ράφι», ανέφερε ο κ. Μανούρας.

Το προϊόν αναπτύχθηκε από τις φοιτήτριες του προγράμματος σπουδών Τεχνολογίας Τροφίμων Ελένη Βλάχου, Αντωνία Τροχούτσου και Ελένη Αποστόλου υπό την επίβλεψη των Θεοφάνη Γεωργόπουλου, λέκτορα Εφαρμογών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και Αθανάσιου Μανούρα, καθηγητή του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας με την υποστήριξη των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Καραγκούνη, Μ. Τρίγκα, του γραφίστα Μιχάλη Κούλη, της εταιρείας ζαχαροπλαστικής Ε.Κ. Στεργίου, της εταιρείας συσκευασίας Ιnova.

Διάκριση

Με το συγκεκριμένο προϊόν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έλαβε μέρος σε διαδικτυακό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη και διοργανώθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στο πλαίσιο του Ecotrophelia το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συναγωνίστηκε απέναντι σε 11 ομάδες Πανεπιστημίων της χώρας και κέρδισε το βραβείο καλύτερης παρουσίας.

«Δυστυχώς η κριτική επιτροπή δεν δοκίμασε τα προϊόντα, αν και τους προτείναμε να στείλουμε δείγματα. Αν είχαν δοκιμάσει το Crack Tales θα είχαμε λάβει πρώτο βραβείο γεύσης», σχολίασε με σιγουριά για το προϊόν ο κ. Μανούρας.

Πάντως ήδη το νέο σνακ προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών, προκειμένου να μπει στο ράφι, ωστόσο οι φοιτητές δημιουργοί σκέφτονται τη σύσταση start up εταιρείας προκειμένου να προωθήσουν μόνοι τους το προϊόν τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου