ΤΟΠΙΚΑ

«Aγκαλιά» για προσφυγόπουλα ανοίγουν σχολεία στη Μαγνησία

aγκαλιά-για-προσφυγόπουλα-ανοίγουν-85010

Τριπλή «αγκαλιά» σε πρόσφυγες μαθητές από την Ουκρανία, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο μαζί με τις οικογένειές τους σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα στη Μαγνησία, άνοιξαν σχολεία του νομού. Συνολικά οκτώ μαθητές παρακολουθούν ήδη μαθήματα σε δύο δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο της Μαγνησίας, επιχειρώντας να κερδίσουν πίσω την καθημερινότητά τους, μακριά από τον πόλεμο που διεξάγεται στην πατρίδα τους.

Χθες το πρωί, το Γυμνάσιο Πτελεού υποδέχθηκε δύο ακόμη μαθητές. Πρόκειται για δύο αγόρια που θα φοιτήσουν στη γ’ τάξη. Στο ίδιο σχολείο, την περασμένη Τετάρτη, ξεκίνησε να φοιτά κι ένα κορίτσι από την Ουκρανία, το οποίο εντάχθηκε στην α’ τάξη. Πρόκειται για μαθητές από τη Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Τα δύο αγόρια μαζί με τις μητέρες τους έφυγαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πίσω τους έμειναν οι πατεράδες τους που πολεμούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Τους μιλούν στα ουκρανικά

μέσω google translate

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Ιωάννη Γιαννακούρα, τα παιδιά διαμένουν σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα στο Αχίλλειο και προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Ηδη το σχολείο έχει παραγγείλει, μέσω του σχολικού ταμείου, τσάντες και γραφική ύλη για τους νέους μαθητές του, τους οποίους αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, εντάσσοντάς τους σε πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Μαθητές του Γυμνασίου Πτελεού από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να καλωσορίσουν τους νέους συμμαθητές τους και να τους εντάξουν στην παρέα τους. Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο. Οι μαθητές με τα κινητά στα χέρια και χρησιμοποιώντας το google translate προσπαθούν να επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους στα ουκρανικά. «Επιθυμία των Ουκρανών μαθητών είναι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν λήξει ο πόλεμος, αν και ανησυχούν για την κατάσταση που θα βρουν. Προς το παρόν, προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Είναι χαμογελαστά παιδιά, δεν κρύβεται όμως η πικρία για τον ξεριζωμό τους», σημείωσε ο κ. Γιαννακούρας.

Τους χάρισαν μολύβια και μαρκαδόρους

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας φοιτούν ήδη από την περασμένη Τετάρτη ένα κοριτσάκι στην α’ τάξη και ένα αγοράκι στη γ’ τάξη. Είναι μεταξύ τους ξαδέρφια που ήρθαν οδικώς με αυτοκίνητο με τις μητέρες τους από την Οδησσό έως τον Βόλο, όπου φιλοξενούνται σε συγγενείς. Και σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά έχουν πίσω στην πατρίδα τους τους πατεράδες τους που πολεμούν ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής.

Για την υποδοχή των νέων παιδιών, οι μαθητές είχαν ενημερωθεί και φρόντισαν να τους υποδεχθούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. «Καλωσορίσατε» έγραψαν στον σχολικό πίνακα, απευθυνόμενοι στους δύο μαθητές με τα ελληνικά ονόματα, ενώ τους χάρισαν μολύβια, χρώματα και μαρκαδόρους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Στέφανο Πίο, η μητέρα του ενός παιδιού μιλά ελληνικά και είναι σημαντική η προσφορά της στη μετάφραση. Τα παιδιά εντάχθηκαν σε τάξη υποδοχής και σταδιακά θα ενταχθούν στα τμήματα. «Μετά από τρία χρόνια με τα προσφυγόπουλα του Μόζα, έχουμε την εμπειρία. Το ελληνικό σχολείο, παρά τα προβλήματά του, είναι μια ανοιχτή αγκαλιά», σημείωσε ο κ. Πίος.

Μάλιστα χθες, στο σχολείο βρέθηκαν για την επίσημη υποδοχή των παιδιών η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος.

Στους μαθητές δόθηκε από ένα ελληνο-ουκρανικό λεξικό για τις πρώτες ημέρες στο σχολείο.

Στο Αχίλλειο

Επιπλέον ένας μαθητής φοιτά στο Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθούν και δύο επιπλέον προσφυγόπουλα από την Ουκρανία. «Περιμένουμε κι άλλους μαθητές να εγγραφούν στα σχολεία μας. Σε χρόνο – ρεκόρ από τη στιγμή που οι οικογένειες απευθύνθηκαν σε εμάς, βρήκαμε σχολεία για να εντάξουμε τους νέους μαθητές μας και μάλιστα σε μονάδες κοντά στον προσωρινό τόπο κατοικίας τους, που να διαθέτουν τμήματα ένταξης για να τους υποστηρίξουν. Γνωρίζουμε ότι επιθυμία τους είναι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όσο όμως χρονικό διάστημα μείνουν μαζί μας εμείς θα φροντίσουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση», ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου