ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης Καθηγητής καρδιολογίας στην ελίτ της επιστήμης

βολιώτης-καθηγητής-καρδιολογίας-στη-849449

Ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Στέλλος έλαβε κορυφαία διάκριση για το επιστημονικό του έργο από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία

Σημαντική θέση στο επιστημονικό πεδίο κατέχει ο Βολιώτης καρδιολόγος Κωνσταντίνος Στέλλος, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, με διεθνή αναγνώριση. Πρόσφατα του απονεμήθηκε το Outstanding Achievement Award, το διεθνές βραβείο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο δίνεται σε νέους ανεξάρτητους πετυχημένους ερευνητές κάτω των 45 ετών, που καταξιώθηκαν στον χώρο της βασικής επιστημονικής έρευνας στην Καρδιολογία. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διακεκριμένος επιστήμονας προσθέτει νέα κεφάλαια στη διεθνή του επιστημονική πορεία και εξέλιξη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η συγκεκριμένη διάκριση επιβραβεύει και υπογραμμίζει την σημασία του επιστημονικού του έργου μέχρι σήμερα, με τον ίδιο να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Αποτελεί αναγνώριση της επιστημονικής μου δραστηριότητας και σημαντικής συμβολής στην έρευνα πάνω στη αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο».

Στα 39 του χρόνια κατέχει την θέση του καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αγγλίας, συνεχίζοντας την δυναμική του επιστημονική πορεία στο εξωτερικό, που είχε ως αφετηρία την Γερμανία.

Γιος του Λάζαρου και της Συνοδής Στέλλου από τη Νέα Ιωνία Βόλου με καταγωγή από το Πήλιο και την Μικρά Ασία, μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο του Φυτόκου και στο 25 δημοτικό σχολείο της Νέας Ιωνίας, στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας. Καταλυτικό ρόλο στην μαθητική πρόοδό του έπαιξαν οι γονείς του, ο δάσκαλός του Θανάσης Κολοζάκης και η φιλόλογος Αικατερίνη Βεγκλίδου οι οποίοι του δίδαξαν ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», όπως επισημαίνει.

Τα εφόδια για την μετέπειτα πορεία του, τα έλαβε από τους καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου όπου φοίτησε και από τους φροντιστές καθηγητές Αγγλικών, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Εκθεσης. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παράλληλα με τις ιατρικές σπουδές του, εργάστηκε εθελοντικά σε ερευνητικά εργαστήρια της ιατρικής γενετικής και της πυρηνικής ιατρικής, παρουσίασε την ερευνητική του εργασία σε επιστημονικά συνέδρια των φοιτητών ιατρικής Ελλάδας και συμμετείχε σε ιατρικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Διεθνής καριέρα

Ταξίδεψε σε 10 χώρες του κόσμου με την Ελληνική Επιτροπή Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και τη διεθνή ομοσπονδία συλλόγων φοιτητών ιατρικής, τις οποίες υπηρέτησε από τη θέση του αντιπροέδρου. Βελτίωσε και αύξησε τις γνώσεις ξένων γλωσσών και με οδηγό τη συμβουλή του καθηγητή Ιατρικής και Πνευμονολογίας Δημοσθένη Μπούρου «Τι έχει ο φτωχός να φοβηθεί, σπίτι, ουρανός όπου σταθεί, το δισάκι του στον ώμο, για το δρόμο», όπως θυμάται με συγκίνηση, αποφάσισε να φύγει για την Γερμανία, όπου «ο κόπος ανταμείβεται και οι επαγγελματικές ευκαιρίες στην έρευνα και την κλινική ιατρική εκπαίδευση είναι πολλές».

Πρώτη στάση η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του πανεπιστήμιου του Τίμπινγκεν, από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια της Γερμανίας, όπου εργάστηκε για 6 συνεχόμενα έτη, από το 2005 μέχρι το 2011, αρχικά ως διδακτορικός φοιτητής και στη συνέχεια ως ειδικευόμενος της καρδιολογίας και ερευνητής.

Ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη περίοδο, θυμάται να λέει στον επιβλέποντα καθηγητή του διδακτορικού του και διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής Prof. Meinrad Gawaz λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εργασίας του: «Δεν ήρθα από την Ελλάδα για να εργαστώ μόνο σε μία απλή κλινική μελέτη. Με ενδιαφέρει η βασική έρευνα και με αυτή θέλω να ασχοληθώ». Την ίδια ημέρα «αποφάσισε ο καθηγητής να εκπαιδευτώ στην κυτταρική καλλιέργεια και στην κυτταρομετρία ροής και να μελετήσω τη δράση των αιμοπεταλίων, των μικρών απύρηνων κυττάρων του αίματος, στην επούλωση του αγγείου μετά από βλάβη» υπογραμμίζει.

Η διδακτορική του εργασία για την δράση των αιμοπεταλίων στην επούλωση του αγγείου μετά από βλάβη, οδήγησε σε δύο δημοσιεύσεις στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά της καρδιολογίας, Circulation και European HeartJournal, η οποία έχει αναφερθεί συνολικά μέχρι σήμερα σε 464 δημοσιεύσεις άλλων ερευνητών. Ελαβε το βαθμό summa cumlaude και 3 βραβεία συμπεριλαμβανομένου του «Paul-Schölmerich Award for Internal Medicine» από τη Γερμανική Εταιρεία Παθολογίας.

Ηδη από το 2007 ο δρ. Στέλλος διεύθυνε, παράλληλα με την κλινική του εκπαίδευση και εργασία, τη δική του νέα ερευνητική ομάδα και ένα χρόνο αργότερα έλαβε την πρώτη του χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ιδρυμα Ερευνών (DFG). Για αυτή την περίοδο της ζωής του ο δρ. Στέλλος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Οταν εργαζόμουν λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα ένιωθα ότι δεν εργαζόμουν καθόλου. Εάν δεν υπήρχαν τα Σαββατοκύριακα δεν θα είχα καταφέρει ούτε το ένα τρίτο της επιστημονικής μου απόδοσης».

Σύντομα ήρθε η πρόταση συνεργασίας από τον καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και τωρινό πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Καρδιολογίας Prof. Andreas Zeiher, με την ερευνητική του καριέρα να συνεχίζεται στην Φρανκφούρτη όπου ολοκλήρωσε την ειδικότητα της καρδιολογίας και ανέλαβε σε ηλικία 32 ετών πρώτα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Καρδιολογίας και ένα χρόνο αργότερα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.

Επιστημονικές εργασίες

Ανάμεσα στις πολλές ερευνητικές εργασίες ο δρ. Στέλλος ξεχωρίζει την εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine και έτυχε μεγάλης διεθνής αναγνώρισης καθώς βραβεύτηκε με συνολικά τρία βραβεία από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τη Γερμανική Εταιρεία Καρδιολογίας.

«Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι τα γονίδια, τα οποία μεταφέρουν την γενετική πληροφορία από γενιά σε γενιά, καθορίζουν μόνα τους την λειτουργία των κυττάρων και ολόκληρου του οργανισμού. Η ερευνητική μου ομάδα συμπεριλαμβανομένου της μοριακή βιολόγου Αικατερίνης Γατσιού σε συνεργασία με την καθηγήτρια μοριακής ιατρικής Prof. Stefanie Dimmeler ανακάλυψε ότι η έκφραση των γονιδίων σε πρωτεΐνες ελέγχεται από μία διαδικασία που ονομάζεται RNA editing. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και τον δρ. Κίμωνα Σταματελόπουλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποδείξαμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρυνση και τη σημαντικότερη κλινική εκδήλωση αυτής, τη στεφανιαία νόσο, της πρώτης αιτίας θανάτων σε όλο τον κόσμο».

Σε ηλικία 36 ετών του προτάθηκε να αναλάβει την έδρα καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αγγλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα, με επιτυχία.

Το ερευνητικό έργο σήμερα

Με το ερευνητικό του έργο να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και στην περίοδο της πανδημίας, επικεντρώνεται στην κατανόηση των μηχανισμών ελέγχου της προσκόλλησης των φλεγμονωδών κυττάρων στο αγγειακό τοίχωμα, που είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών φαρμάκων ακριβείας όχι μόνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και για τη θεραπεία δεκάδων φλεγμονωδών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου της στεφανιαίας νόσου, των αυτοάνοσων νοσημάτων και της σήψης.

Η ερευνητική ομάδα του δρ. Στέλλου αναπτύσσει επί του παρόντος νέες στρατηγικές για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του υπολειπόμενου κινδύνου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλα φλεγμονώδη νοσήματα σε συνεργασία με ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Εκλεγμένος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για την Αθηροσκλήρωση και την Αγγειακή Βιολογία, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης & Εκδόσεων του Συμβουλίου Γονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ η έρευνά του υποστηρίζεται από επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας.

Στη διάρκεια των 15 χρόνων που εργάζεται στη Γερμανία και την Αγγλία, έχει 147 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή κορυφαία ιατρικά περιοδικά στο ενεργητικό του, με περισσότερες από 7.000 αναφορές στην εργασία του από άλλους επιστήμονες, δεκάδες βραβεία και τιμά διεθνώς με την παρουσία του την περιοχή μας και γενικότερα την Ελλάδα.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι τεράστια τιμή για μένα το βραβείο που έλαβα και μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω την έρευνά μου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου