ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση ενοχής Στέλιου Λημνιού για διατάραξη οικιακής ειρήνης

πρόταση-ενοχής-στέλιου-λημνιού-για-δι-838239

Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το οποίο επιφυλάχτηκε για την απόφαση

Πρόταση ενοχής έκανε ο εισαγγελέας έδρας στη δίκη του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών Στέλιου Λημνιού για διατάραξη οικιακής ειρήνης, η οποία διακόπηκε πριν από λίγο καθώς το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την απόφαση και θα συνεχιστεί στη 1.

Ο εισαγγελέας έδρας είπε το πλαίσιο του αδικήματος είναι στενό και συγκεκριμένο και αφορά τον αν υπήρξε παραβίαση εισόδου και παραμονή του Στέλιου Λημνιού στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ παρά τις αντίθετες επισημάνσεις των εκπροσώπων της επιχείρησης.

Σημείωση ότι καμία σημασία δεν έχει το κίνητρο αλλά το εάν γνώριζε ο κατηγορούμενος ή όχι ότι διέπραττε αξιόποινη πράξη. Για τα θέματα της ρύπανσης, τη νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου ή όχι και το δικαίωμα στο συναθροίζεσθαι και στο διαδηλώνειν είπε ότι δεν αποτελούν αντικείμενο της σημερινής δίκης. Σε κάθε περίπτωση, έχει κριθεί από τις εισαγγελικές αρχές και τα πολιτικά δικαστήρια του Βόλου αν λειτουργεί νόμιμα η επιχείρηση, αν ρυπαίνει, αν γίνονταν νόμιμα οι φορτοεκφορτώσεις με αυτό το υλικό, πρόσθεσε.

Η πολιτική αγωγή συντάχθηκε, ενώ αντίθετα η υπεράσπιση επέμεινε ότι η πράξη θα πρέπει να κριθεί σε σχέση με το εάν υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η υπεράσπιση επικαλέστηκε σειρά εγγράφων του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τη μελέτη του για το εάν υπάρχουν επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών στην υγεία και τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, δηλώσεις του πρώην διοικητικού του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη σύνδεση περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο με τη ρύπανση και τόνισε ότι υπάρχει δικαιολογημένη αγωνία και φόβος για τη δημόσια υγεία. «Υπήρξε κίνδυνος και το δικαστήριο θα πρέπει να τα σταθμίσει όλα αυτά», επισημάνθηκε.

Ο Στέλιος Λημνιός κατηγορείται ότι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 μπήκε παράνομα στις φυλασσόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ πηδώντας το συρματόπλεγμα ασφαλείας και παρέμενε εκεί παρά το γεγονός ότι του ζητούταν να αποχωρήσει. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη κινητοποίηση από διαμαρτυρόμενους για την άφιξη πλοίου από την Ιταλία με απόβλητα για καύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου