ΤΟΠΙΚΑ

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Κρητικής Αντίστασης

φόρο-τιμής-στους-αγωνιστές-της-κρητικ-837519

Η μνήμη των αγωνιστικών της Κρητικής Αντίστασης το Μάιο του 1941 τιμήθηκε χθες με Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο Βόλου, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη στην παραλία και δεξίωση στα γραφεία της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου, που συμπλήρωσαν το διήμερο εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων «Το Αρκάδι» και «Θρακών».

Επρόκειτο για μία μεγάλη ημέρα εορτασμού της συμπλήρωσης 75χρόνων από τη μάχη της Κρήτης και των 96ου Ελευθερίων που δείχνει, όπως είπε ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου «Το Αρκάδι», Γιάννης Κοϊνάκης, τη μεγάλη και αγνή ψυχή του Έλληνα, η οποία αντιστάθηκε σθεναρά σε κάθε υποταγή.

«Η μάχη ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και μετά από άνισο αγώνα η Κρήτη έπεσε. Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές» είπε ο ίδιος.

Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών, Θωμάς Μαλαμίδης, είπε ότι η παρουσίαση του βιβλίου «Η μάχη της Κρήτης από τους 300 Εβρίτες» προχθές, Σάββατο, στο Αχίλλειο αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του αγώνα απλών φαντάρων, νεοσύλλεκτων, που ενώ δεν είχαν καμία εκπαίδευση και κανέναν εξοπλισμό, ωστόσο έλαβαν μέρος στο αγώνα και αντιστάθηκαν σθεναρά.

«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε από το 1992 και από τότε τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τα Ελευθέρια. Η παρουσίαση από την κόρη του συγγραφέα και μία εγγονή φονευθέντος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης», είπε ο ίδιος.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου