ΤΟΠΙΚΑ

Τα παράπονα στο… συμπαραστάτη του δημότη θα κάνουν οι Βολιώτες

τα-παράπονα-στο-συμπαραστάτη-του-δημ-837428

«Τα παράπονα στο Δήμαρχο» είναι η γνωστή φράση… Από σήμερα τα παράπονα αντί για το Δήμαρχο θα γίνονται στο… συμπαραστάτη του δημότη, αφού ο Δήμος Βόλου, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το θεσμό, που στόχο έχει την ταχεία, δίκαιη και δωρεάν επίλυση των προβλημάτων κακοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν πολίτες.

Το θέμα της προκήρυξης της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη πρόκειται να έρθει επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Ως συμπαραστάτης του δήμου επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

Απαιτείται να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής νομικών ή πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης και επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των αρμοδιοτήτων ων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης που αποδεικνύεται με αξιόλογη αιρετή ή επαγγελματική απασχόληση.

Η θητεία του συμπαραστάτη του δημότη ακολουθεί τη θητεία της δημοτικής αρχής.

Ο θεσμός ήρθε με την ψήφιση του Καλλικράτη, ωστόσο λίγοι ήταν οι δήμοι σε όλη τη χώρα, που βρήκαν τον άνθρωπο που θα αναλαμβάνει να ακούει και να προωθεί προς επίλυση τα παράπονα των πολιτών από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα παράπονα των άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων που αφορούν τις διαφορές τους με τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου δεν χρειάζεται να απευθύνονται πλέον στο Δήμαρχο, δηλαδή στα όργανα που ασκούν την διοίκηση του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικές επιτροπές εξακολουθούν βεβαίως να φέρουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων, ατομικών και κανονιστικών. Αλλά οι θιγόμενοι πολίτες δεν χρειάζεται να φτάσουν μέχρι εκεί για να λύσουν την προσωπική τους διαφορά με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες και συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους. Χωρίς να ακυρώνει την δυνατότητα της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο νέος θεσμός παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου