ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή» αιτήσεων για αποφυλακίσεις από τις φυλακές Βόλου και Κασσαβέτειας

βροχή-αιτήσεων-για-αποφυλακίσεις-α-831615

Δέκα – δέκα κατατίθενται στην Εισαγγελία Βόλου οι αιτήσεις κρατουμένων από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας και τις φυλακές Βόλου για αποφυλακίσεις μετά την παράταση στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου που έγινε με αλλαγές στις 9 Οκτωβρίου 2018.

Η παράταση ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου έχει διάρκεια ενός χρόνου μέχρι να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Έτσι οι κρατούμενοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις ενός νόμου που έχει επικριθεί όσο λίγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 10 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην Εισαγγελία Βόλου περί τις δέκα αιτήσεις για αποφυλακίσεις.

Οι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα και έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής τους με τον υπολογισμό και της εργασίας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις εάν και εφόσον έχουν επιδείξει καλή διαγωγή κατά το διάστημα της κράτησής τους.

Για αδικήματα που αφορούν σε ναρκωτικά οι κρατούμενοι μπορούν να αιτηθούν αποφυλακίσεις έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής συμπεριλαμβανομένης της εργασίας με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην τροπολογία που είχε καταθέσει και ψηφίστηκε από τη Βουλή είχε προσθέσει πάντως ορισμένες βελτιωτικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν ακριβώς προβλήματα που είχαν εμφανιστεί στην εφαρμογή του επίμαχου νόμου.

Ο κ. Καλογήρου διατήρησε τις εξαιρέσεις που είχε εισάγει στον νόμο Παρασκευόπουλου ο προκάτοχός του Σταύρος Κοντονής, για καταδικασμένους για βαριά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες ή βιασμούς και άλλα για τους οποίους ούτε και τώρα θα επιτρέπεται να βγαίνουν πρόωρα από τις φυλακές.

Ομως, με την τροπολογία Καλογήρου εισάγεται για πρώτη φορά ρύθμιση για όσους βγαίνουν σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, ώστε να μπαίνουν ξανά μέσα και να εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, αν συλληφθούν να έχουν διαπράξει –και καταδικαστούν– ακόμα και για μικρής ποινικής αξίας αδικήματα όπως αυτά που επισύρουν ποινές από έναν χρόνο ώς και τρία.

Επισημαίνεται ότι η διάταξη κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί, καθώς τα περιστατικά υποτροπής από βαρυποινίτες που βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου σόκαραν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν θύματα.

Επίσης ο Νόμος προβλέπει για τις αποφυλακίσεις βαρυποινιτών ότι θα μπορούν αντί να είναι ελεύθεροι, να κρατούνται κατ’ οίκον σε περιορισμό ή να είναι υπό επιτήρηση με βραχιολάκι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου