ΤΟΠΙΚΑ

Θυμήθηκαν την αερορύπανση…

θυμήθηκαν-την-αερορύπανση-83084
Μετά από την ανάγκη που αισθάνθηκε να… καθησυχάσει τους κατοίκους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, δίνοντας στη δημοσιότητα επιλεκτικά μετρήσεις μόλις δύο ημερών από το Σταθμό Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και δείχνοντας ως αναξιόπιστους τους Σταθμούς που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας επέστρεψε χθες με νέα ανακοίνωση για το περιβαλλοντικό ζήτημα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Αυτή τη φορά, μετά από σύσκεψη με στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας, όπως ενημερώνει, αλλά και με συγκεκριμένα -επιτέλους- τα αποτελέσματα μετρήσεων για το Νοέμβριο, που δείχνουν επτά ημέρες υπέρβασης του ανώτατου ορίου (50μgr ανά κυβικό μέτρο αέρα) στη διάρκεια του μήνα.
Τη μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα άνοιξαν πολλαπλά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για τις στιγμιαίες -όπως σε κάθε περίπτωση διευκρινιζόταν- καταγραφές των Σταθμών Μέτρησης PM10 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μοναδική άλλωστε… ανοιχτή πόρτα μέσω του διαδικτύου για τους πολίτες που επιθυμούν ενημέρωση και σε αντίθεση με τις μετρήσεις του Σταθμού της Περιφερειακής Ενότητας, που άγνωστο για ποιο λόγο την τελευταία διετία παραμένουν κλειδωμένες στα γραφεία, καθώς έπαψε η επί ημερών Νομαρχίας τακτική για μηνιαία δημοσιοποίησή τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική και αυστηρές συστάσεις από πρώην δικαστική λειτουργό του Βόλου, μέσω επιστολής, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις ημέρες που ο Σταθμός της Π.Ε. έδειξε κόκκινο στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων.
Βρήκε μάλιστα και τον… υπαίτιο για τις διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο. Και δεν είναι η αύξηση της καύσης ξύλων για τη θέρμανση κατοικιών, το οποίο γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι κάθε βράδυ. Φταίει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέει ο κ. Κοπάνας, το οποίο κάλεσε να μη δημοσιοποιεί τις στιγμιαίες τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ατμόσφαιρας και δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Θα αποστείλει μάλιστα εκ νέου έγγραφο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο θα καλείται να μη δημοσιοποιεί τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως ότου εντάξει τους σταθμούς του στο Εθνικό Δίκτυο των πιστοποιημένων σταθμών του ΥΠΕΚΑ. Αφήνεται δηλαδή να εννοηθεί ότι οι μετρήσεις των Σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έρθουν στα… ίσια τους, εάν πιστοποιηθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων του Σταθμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα -απόρροια των δημοσιευμάτων και της κριτικής που δέχθηκε από 1-11-2012 έως 30-11-2012, υπήρξαν υπερβάσεις στην οριακή μέση ημερήσια τιμή για 7 ημέρες, «που σε καμία περίπτωση δεν ήταν στα δυσθεώρητα επίπεδα, που είδαν το φώς της δημοσιότητας (πχ 500, 900 μg/m3)», όπως αναφέρει.
Ημέρες υπέρβασης
Συγκεκριμένα οι υπερβάσεις ήταν οι ακόλουθες: στις 16 Νοεμβρίου 55 μg/m3, στις 17 Νοεμβρίου 57 μg/m3, στις 19 Νοεμβρίου 82 μg/m3, στις 26 Νοεμβρίου 53 μg/m3, στις 28 Νοεμβρίου 54 μg/m3, στις 29 Νοεμβρίου 61 μg/m3 και στις 30 Νοεμβρίου 52 μg/m3.
Από την αρχή του έτους έως σήμερα, υπήρξαν συνολικά 19 ημέρες υπέρβασης της οριακής μέσης τιμής, οι επτά μέσα στον Νοέμβριο.
«Ο σταθμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχει εναρμονισθεί ως προς τις προδιαγραφές λειτουργίας του και δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο σταθμών παρακολούθησης, αν και έχει ενημερωθεί εγγράφως από την 5-4-2007 να προβεί στις σχετικές ενέργειες», αναφέρει ο κ. Κοπάνας.
Τα δημοσιεύματα τον οδήγησαν να… θυμηθεί ότι «γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας, στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν όλοι οι σταθμοί που λειτουργούν στο Βόλο, ώστε να υπάρξει ενιαία βαθμονόμησή τους, ενιαία επεξεργασία των μετρήσεων και ενιαία έκδοση αποτελεσμάτων».
Επίσης οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλίας να γνωστοποιούνται δια του Τύπου σε εβδομαδιαία βάση οι μέσες ημερήσιες τιμές «των δικών μας μετρήσεων και να υπάρχει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Ενημερώνει δε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12:30 μ.μ. θα συνεδριάσει στο Διοικητήριο η Επιτροπή για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης και του σχεδίου για τα μέτρα αντιμετώπισης ακραίων επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Από τη στιγμή που έπρεπε οι πολίτες να μείνουν ήσυχοι για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, προς τι οι τελευταίες πρωτοβουλίες;
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρει:
«Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ευθύνη της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτά εντάσσεται και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Προστασία όμως δεν προκύπτει με αμφισβητήσεις των μετρήσεων των σταθμών μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κοπάνα, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Ο κ. Κοπάνας και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός οφείλουν:
1) Να δώσουν στη δημοσιότητα τη θέση και τα αποτελέσματα των μετρήσεων «του μοναδικού πιστοποιημένου σταθμού, ενταγμένου στο Εθνικό Δίκτυο».
2) Να συνδέσουν τις μετρήσεις του με το διαδίκτυο ώστε οι πολίτες να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να βλέπουν τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη του Βόλου.
3) Να υπογράψουν επιτέλους απόφαση για τα όρια επιφυλακής και συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου και τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση υπερβάσεων αυτών.
4) Σε περίπτωση υπερβάσεων να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα.
5) Να διατάξουν εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.
6) Να διατάξουν συνεχείς ελέγχους για τη συντήρηση των καυστήρων, κυρίως στις πολυκατοικίες.
7) Να διατάξουν εντατικούς ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων στα οχήματα που κινούνται στην περιοχή μας και κυρίως στα πετρελαιοκίνητα.
Με ευχολόγια, μοιρολατρίες και αφορισμούς δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και δεν προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου