ΤΟΠΙΚΑ

«Απελευθερώνονται» περιουσίες στις Αλυκές

απελευθερώνονται-περιουσίες-στις-829097

Σπάνε δεσμά 25ετίας για κατοίκους των Αλυκών, που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Χθες, στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, υπό την προεδρεία του Θάνου Θεοδώρου, μετά την παραίτηση της κ. Μίνας Καλογήρου, εγκρίθηκε η πράξη εφαρμογής των Νέων Παγασών, μετά την επανένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης και την έγκριση τροποποιήσεων.

Ουσιαστικά με την απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και απελευθερώνονται περιουσίες δημοτών που δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν από τη στιγμή που ήταν εκτός σχεδίου πόλης.

«Η ιστορία είχε βαλτώσει. Τρεις γενιές ιδιοκτητών έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και κόπος. Η αδερφή μου από τον καημό της έφυγε από τη ζωή. Δεν αντέχουμε άλλο», ανέφερε η κ. Ελένη Βάικου στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, μιλώντας για τη λύση ενός προβλήματος ετών.

Σημειώνεται ότι η ιστορία με την πράξη εφαρμογής στις Αλυκές, ξεκίνησε το 1990 όταν εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της περιοχής.

Το 1994 συντάχθηκε η πράξη εφαρμογής, κατά της οποίας κατέφυγαν 46 ιδιοκτήτες, οι εκτάσεις των οποίων εξαιρέθηκαν από τον πολεοδομικό σχεδιασμό διότι κρίθηκαν ζώνης γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας που με απόφασή του ακύρωσε εν μέρει την πράξη εφαρμογής.

Στη συνέχεια έγινε καθορισμός ορίων ρεμάτων, αιγιαλού, δημιουργήθηκε η παραλιακή ζώνη.

Το 2004 με απόφαση Νομάρχη έγινε μερική ακύρωση της πράξης εφαρμογής και ακολούθησε τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Προκηρύχθηκε μελέτη επανασύνταξης της πράξης εφαρμογής, η διαδικασία όμως καθυστέρηση εξαιτίας των συνεχών προσφυγών ιδιοκτητών εκτάσεων.

Συνολικά εκπονήθηκαν και ακυρώθηκαν έξι μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής στην περιοχή που επανεντάχθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Κατά τη σύνταξη της μελέτης υπήρξαν και πάλι ενστάσεις. Στην πρώτη ανάρτηση 80 ενστάσεις, στη δεύτερη 14 και στην τρίτη 4. Το 2013 συντάσσεται νέα πράξη εφαρμογής.

«Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους επί σειρά ετών, όπως αντίστοιχα κάνουμε με τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής», σχολίασε ο κ. Θεοδώρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου