ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βελεστινιώτης στη Βιέννη περιγράφει το αιματοκύλισμα

βελεστινιώτης-στη-βιέννη-περιγράφει-827107

Ο ιστορικός Στέργιος Λαΐτσος, που ζει στην αυστριακή πρωτεύουσα, περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγκλονιστικές εικόνες

Τρόμος και πανικός τα συναισθήματα που βίωσαν όσοι βρέθηκαν κοντά στο σημείο μηδέν, που συντάραξε τον κόσμο. Στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας η Βιέννη, μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 8 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην καρδιά της πόλης. Εικόνες μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βελεστινιώτης Στέργιος Λαΐτσος, που ζει και εργάζεται στη Βιέννη, ως επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας και επίσημος ξεναγός της Αυστρίας, περιγράφοντας στιγμές κόλασης και πανικού, σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τρεις νεκροί ο τραγικός απολογισμός από τα χτυπήματα των ενόπλων σε έξι σημεία, κοντά στην εβραϊκή συναγωγή, με τον ιστορικό από το Βελεστίνο να επισημαίνει ότι σημειώθηκε μέρα αργίας για τη Βιέννη, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του lock down.

«Ημουν 45 λεπτά πριν στον χώρο όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Είναι στο κέντρο της πόλης, είναι ο χώρος όπου κινούμαστε καθημερινά, είχαμε αργία τη συγκεκριμένη μέρα και ήμασταν στο κέντρο. Εκεί είναι και ο χώρος για τη βραδινή μας διασκέδαση» αφηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Πρόκειται για μια πολυσύχναστη περιοχή όπου λειτουργούν πολλά κλαμπ για την νεολαία και την στιγμή της επίθεσης υπήρχε παντού κόσμος.

«Είχε πάρα πολύ κόσμο, όλα τα μαγαζιά γεμάτα, ήμασταν ακριβώς πριν το lock down, που ξεκινούσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και ήταν τελευταία ευκαιρία να βγει κάποιος, γιατί έχουμε πλέον απαγόρευση εξόδου μετά τις 8 το βράδυ», συνεχίζει ο κ. Λαΐτσος.

Τα πυρά στράφηκαν εναντίον του κόσμου, όσων διασκέδαζαν αμέριμνοι και είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης. Τρόμος και πανικός τα κυρίαρχα συναισθήματα, με το πλήθος να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας καταφύγιο σε παρακείμενα καταστήματα, για να σωθεί.

«Σήμερα η κατάσταση στην πόλη κυλάει κανονικά, ο κόσμος πηγαίνει στις δουλειές του κανονικά. Ασφάλεια υπάρχει παντού. Στο κέντρο τις πόλης βρίσκονται ειδικές δυνάμεις του στρατού και η αστυνομία» αναφέρει, για να προσθέσει ότι «μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, τα δημόσια κτίρια φυλάσσονται από τον στρατό».

Εικόνες πανδημίας

Το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε λίγο πριν το lock down, με τον Στέργιο Λαΐτσο να επισημαίνει ότι «επανήλθαμε στην καθημερινότητα, αλλά του lock down. Μένουμε σπίτι, πηγαίνουμε στη δουλειά μόνο όσο πρέπει, ενώ λειτουργούν μόνο τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Ολα τα άλλα έχουν τηλεδιδασκαλία. Ο κόσμος ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης και μένει σπίτι του, δεν βγαίνει έξω. Μόνο για τα απαραίτητα στο σούπερ μάρκετ. Μας επιτρέπεται να βγούμε έξω, να περπατήσουμε, αλλά τα πάντα είναι κλειστά. Μόνο η εμπορική αγορά λειτουργεί, αλλά με όρους. Ενας πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά».

Οι κάτοικοι της Βιέννης ζουν με τις μνήμες του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος, που χαρακτηρίζεται «αδιανόητο» από όλους, ενώ όπως επισημαίνει ο ιστορικός από το Βελεστίνο, «έχει παύσει η κατάσταση συναγερμού. Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο κέντρο της πόλης. Προχθές βγήκε σύσταση να μην κατέβουμε στο κέντρο. Αργά το βράδυ, ωστόσο, πολλοί συμπολίτες μας κατέβηκαν, για να καταδείξουν ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να μας πτοήσει».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι: «Δεν είχαμε διανοηθεί ποτέ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά νιώθουμε απολύτως ασφαλείς. Δεν έχουμε κανένα φόβο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου