ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων στη Μαγνησία

στον-αέρα-οι-εκλογές-υπηρεσιακών-συ-826795

Εμμένουν οι συνδικαλιστές στην απόσυρση των υποψηφιοτήτων στη Μαγνησία – Το υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέων υπηρεσιακών συμβουλίων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αλυτος γρίφος παραμένει η διαδικασία που βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», με την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών να έχει οριστεί διαδικτυακά αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών εμμένουν στις θέσεις τους, ζητώντας να παραταθεί η θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων με τη σημερινή τους σύνθεση, ενώ ταυτόχρονα απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να κηρύξει απεργία-αποχή για όσους κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα μέλους Εφορευτικής Επιτροπής στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΕ, τα ΑΠΥΣΔΕ και τα ΠΥΣΔΕ. Το ίδιο έπραξε και η ΑΔΕΔΥ η οποία καλεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, να μην συμμετάσχουν στις επανασυγκροτούμενες εφορευτικές επιτροπές.

Σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της ΕΛΜΕ με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας Χαράλαμπο Σταχτέα οι εκπαιδευτικοί επανέλαβαν τις θέσεις τους, ζητώντας και εγγράφως την «ανάκληση της πράξης ανακήρυξης υποψήφιων συνδυασμών, που απέσυραν την υποψηφιότητά τους», κάνοντας λόγω για «κατοχυρούμενη συνδικαλιστική ελευθερία».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ για το περιεχόμενο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την συμμετοχή των διευθυντών εκπαίδευσης και των περιφερειακών διευθυντών, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για διαδικτυακή ψηφοφορία, που είναι ασφαλής και καθ’ όλα νόμιμη, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν.

Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι η διαδικτυακή ψηφοφορία είναι απαραίτητη στην περίοδο της πανδημίας, καθώς αποφεύγεται ο συνωστισμός των εκπαιδευτικών, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατή η απόσυρση των ψηφοδελτίων που έχουν κατατεθεί και ως εκ τούτου όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια, μπορούν να παραιτηθούν, μετά την εκλογή τους.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σταχτέας υπογράμμισε ότι «η διαδικασία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι στους διευθυντές. Συνεπώς είναι έγκυρη η κατάθεση σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και μας έδωσαν την εντολή να «περάσουμε» τις υποψηφιότητες στο σύστημα, έτσι ώστε να εμφανίζονται ψηφιακά και να μπορούν όσοι ψηφίζουν, να βλέπουν όλα τα ονόματα».

Ψηφιακή προετοιμασία

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι ολοκληρώθηκε χθες η ψηφιακή προετοιμασία από την αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε τη διαχείριση διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη αιρετών μελών στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας. Αρχικά έγινε επανέλεγχος σωστής καταχώρισης των ηλεκτρονικών διευθύνσεων όλων των καθηγητών, μόνιμων και αναπληρωτών, που υπηρετούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή μηνύματος στο e-mail που δήλωσε ο κάθε καθηγητής. Ακολούθως στην χρονική προθεσμία που ορίστηκε κεντρικά, πραγματοποιήθηκε η οριστική αποστολή του συνδέσμου και των απαραίτητων συνοδευτικών πληροφοριών για την συμμετοχή στην αυριανή ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι για την ψηφοφορία θα χρησιμοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα «ΖΕΥΣ». Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στον φυλλομετρητή/πλοηγό/browser της επιλογής του εκπαιδευτικού, όπου οι επιλογές καταγράφονται και κρυπτογραφούνται πριν την υποβολή της ψήφου.

Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή επεσήμανε ότι «όλες οι παρατάξεις, εκτός της αντίστοιχης «Ολοι μαζί», έχουμε αποσύρει τις αιτήσεις υποψηφιότητας και συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Οπως διατείνεται η υπουργός θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, ενώ η ΟΛΜΕ έχει προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα για να αρθεί. Από τη στιγμή που έχουμε κάνει αιτήσεις ανάκλησης των υποψηφιοτήτων μας και δεν γίνονται σεβαστές από το υπουργείο, το θεωρούμε απαράδεκτο και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία χωρίς τη θέλησή μας».

Εκτός διαδικασίας και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, με τον πρόεδρο του αντίστοιχου τοπικού συλλόγου Απόστολο Μούσιο να επισημαίνει ότι «ζητήσαμε παράταση της θητείας των αιρετών που συμμετέχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η διδασκαλική ομοσπονδία με τις παρατάξεις που συμμετείχαν κατέθεσαν αίτηση απόσυρσης όλων των ψηφοδελτίων. Η απόσυρση των ψηφοδελτίων, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας».

Το ερώτημα είναι αν θα διενεργηθούν οι αυριανές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «από την στιγμή που υπάρχει απόσυρση των ψηφοδελτίων, απέχουν οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι από τη διαδικασία των εκλογών».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ίδιο θέμα ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «έχει ενημερωθεί το υπουργείο για τις αποσύρσεις ψηφοδελτίων, ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο που μας κοινοποιήθηκε, δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα να προβούμε σε κάποια άλλη ενέργεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου