ΤΟΠΙΚΑ

Πραγματογνωμοσύνη για την πτώση του Καναντέρ της 111 Π.Μ.

πραγματογνωμοσύνη-για-την-πτώση-του-κ-825245

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην Αθήνα, συνεχίζουν να νοσηλεύονται οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους Καναντέρ, μοντέλου CL 215, της 111 Πτέρυγας Μάχης, που είδαν το χάρο με τα μάτια τους προχθές Κυριακή όταν γύρω στις 11.09 το πρωί μετά από ακόμη μία ρίψη νερού στο «μέτωπο» στα Δερβενοχώρια το αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα και χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση λόγω φωτιάς ένα χιλιόμετρο από τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ.

Μιλώντας στο in.gr, αξιωματικός της Π.Α. είπε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους έχει τραυματιστεί στη μέση του και ίσως τις επόμενες ημέρες χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση, ενώ ο δεύτερος είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται προληπτικά.

Τους χειριστές επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας συγκροτήθηκε Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια πρόκλησης του ατυχήματος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαθέσιμα είναι συνολικά 12 Καναντέρ, και συγκεκριμένα οκτώ CL 215 (ένα ένατο καταστράφηκε την Κυριακή στα Δερβενοχώρια), και τέσσερα CL 415. Παράλληλα, μάχιμα είναι 10 μισθωμένα ελικόπτερα, καθώς και δύο Σινούκ του Στρατού.

Αξιωματικοί του Σώματος αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες δεν ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες μόνο με απαρχαιωμένα επίγεια κι εναέρια μέσα, αλλά και με την ίδια στολή υπηρεσίας που τους δόθηκε ακόμη και πριν από πάνω από μία δεκαετία.
Ο αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δεσμεύτηκε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Στα Δερβενοχώρια πεζοπόρο τμήμα

Στο μεταξύ, ισχυρή πυροσβεστική δύναμη αποχώρησε χθες από τη Μαγνησία για την ενίσχυση του μετώπου στα Δερβενοχώρια, όπου η μεγάλη φωτιά έχει αφανίσει μεγάλο μέρος πευκόφυτου δάσους, ενώ πλησιάζει και την Πάρνηθα.

Νωρίς το πρωί πεζοπόρο τμήμα της Β’ ΒΙΠΕ αποτελούμενο από δεκαεφτά πυροσβέστες αποχώρησε, με σκοπό να ριχτεί στη μάχη με τις πύρινες φλόγες της φωτιάς, που συνέχιζε να καίει ό,τι έβρισκε στο διάβα της.

Ηδη, από το Σάββατο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έστειλε δύο πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή για να συνδράμουν στην μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Είμαστε σε επιφυλακή» ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Δερβενοχώρια βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

«Την ημέρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ζητήθηκαν οχήματα. Σήμερα χρειάστηκαν και ανθρώπινο δυναμικό. Η Περιφέρεια έδωσε εντολή. Εχουμε αρκετή δύναμη στο πεζοπόρο Τμήμα. Ολη η δύναμη είναι σε επιφυλακή και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τηρείται κανονικά» συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου