ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλέκος Ευσταθίου: Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια

αλέκος-ευσταθίου-να-είμαστε-έτοιμοι-γ-824441

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και γνωστός tour operator μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον τουρισμό και την επόμενη ημέρα

Με το βλέμμα στην εξέλιξη της πανδημίας οι επαγγελματίες του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκο Ευσταθίου να επισημαίνει ότι θα υπάρξουν οριστικά λουκέτα, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση το 2021. Αναλύοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στο σύνολό του, ο γνωστός tour operator επισημαίνει ότι «κλάδος είναι εξαιρετικά πληγωμένος», για να προσθέσει ότι «χρειάζονται επιδοτήσεις για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες». Με την ανησυχία να κυριαρχεί, παρατηρείται «πάγωμα» των κρατήσεων για το 2021, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι το τοπίο παραμένει θολό και μη προβλέψιμη η επόμενη μέρα. Μετά από μια δύσκολη τουριστική σεζόν με τεράστιες οικονομικές απώλειες για όλους, εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια για την ερχόμενη σεζόν και σε αυτό να συμβάλλουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Χτύπημα κάτω από τη μέση για τον τουρισμό η πανδημία του κορονοϊού;

Ηταν μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν για όλους μας και πόσο μάλλον για εμάς τους ξενοδόχους. Ανοίξαμε και λειτουργήσαμε τα καταλύματα μας, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει και πιο θα είναι το ποσοστό της ζημίας στο τέλος της σεζόν. Παρ’ όλα αυτά προσαρμοστήκαμε στα μέτρα της κυβέρνησης και ανταποκριθήκαμε στο μέγιστο βαθμό στις απαιτήσεις των πελατών μας, για την καλύτερη δυνατή διαμονή τους στο νησί μας.

Αναμενόμενη η μείωση στην τουριστική κίνηση της Σκιάθου το καλοκαίρι της πανδημίας; Ποιες σκέψεις δημιουργεί ο απολογισμός του φθινοπώρου, μετά την αυλαία της φετινής σεζόν;

Η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Σκιάθο, ήταν αναμενόμενη όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όλα τα νησιά φέτος βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες μας προέκυπταν με σύνεση και αμεσότητα. Βλέποντας την συνέχεια της πανδημίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη σεζόν και σε αυτό να συμβάλουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς.

Καμπανάκι για το μέλλον το αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Σκιάθου;

Η πτώση στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Σκιάθου ήταν αναμενόμενη, άλλωστε οι ενδείξεις από τις αεροπορικές εταιρείες στην αρχή της τουριστικής σεζόν δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Σημασία έχει οι ενέργειες που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για το επόμενο καλοκαίρι. Ναι μεν, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις μέρες μας, όμως δεν πρέπει να παραμένουμε άπραγοι στην τουριστική αγορά.

Ποικίλες απόψεις διατυπώνονται με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων, με αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με το αν έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα και οι πτήσεις εξωτερικού, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Ποια είναι η άποψή σας;

Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα, το άνοιγμα των συνόρων ουδόλως επηρέασε την διασπορά του ιού στη χώρα και τα ξενοδοχεία ήταν ο χώρος που τηρήθηκαν με προσήλωση τα πρωτόκολλα της κυβέρνηση και του ΕΟΔΥ. Απόλυτο κλείσιμο των συνόρων θα σήμαινε κατάρρευση του ήδη πληγωμένου τομέα του τουρισμού και τεράστια ζημιά για την εθνική οικονομία.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο ως τουριστικό πράκτορα και πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου;

Με ανησυχεί ασφαλώς η εξέλιξη της πανδημίας, αναμένουμε να οριστικοποιηθεί η παραγωγή εμβολίων και αυτή τη στιγμή είναι ουτοπία να κάνουμε κάποιο πλάνο για την περίοδο του 2021 και να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα κυμανθεί η περίοδος του 2021.

Εφιαλτική για τον κλάδο και την οικονομία, γενικότερα, η λέξη lock down;

Μόνο η λέξη lock down, που σημαίνει απαγόρευση, κλείσιμο, φοβίζει και τρομάζει και δημιουργεί κατάθλιψη. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και στην ουσία ποτέ δεν διεκόπη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ιδιαίτερα για τον τουρισμό, και με δεδομένο ότι ήδη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες εμείς αντλούμε πελάτες έχουν lock down, έχει σταματήσει κατά μερικώς η κανονική ζωή των ανθρώπων, έχει μεγάλη επίπτωση στην εισροή κρατήσεων. Εχουμε μέρες να πάρουμε κρατήσεις για 2021. Αυτό μας ανησυχεί, διότι αν αντιμετωπίσουμε μια δεύτερη χρονιά καταστρεπτική, πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης του κλάδου γενικότερα και των ξενοδοχείων και των εταιρειών.

Η κατάσταση έρχεται να οξύνει τα προβλήματα;

Βέβαια αυτή τη στιγμή ο κλάδος είναι εξαιρετικά πληγωμένος και παρά τις επιδοτήσεις και τις βοήθειες από τα κράτη, μιλώ για όλο τον κλάδο αεροπορικές εταιρείες, tour operators, ξενοδοχεία, καταλύματα, εταιρείες μεταφορών, εταιρείες μαζικού τουρισμού, γενικότερα όλο τον κλάδο του τουρισμού, αεροδρόμια, είναι εξαιρετικά πληγωμένος οικονομικά. Eάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πιστεύω ότι και το 2021 αν δεν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης, θα έχουμε κατάρρευση.

Βλέπετε δηλαδή ενδεχομένως και λουκέτα σε επιχειρήσεις, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση;

Βλέπω οριστικά λουκέτα σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί φανταστείτε ένα ξενοδοχείο που δεν άνοιξε το 2020, να μην ανοίξει και το 2021.

Με τη Σκιάθο να είναι ζωντανό παράδειγμα…

Βεβαίως. Οχι μόνο η Σκιάθος, όλοι οι προορισμοί στη χώρα μας είχαν αυτό το πρόβλημα, γιατί ένα κομμάτι των καταλυμάτων άνοιξαν. Να λάβετε υπόψη ότι οι αφίξεις του αεροδρομίου της Σκιάθου συνολικά ήταν 82% μειωμένες.

Με ποια χρώματα διαγράφεται ο χειμώνας που έρχεται; Θα είναι χειμώνας επιβίωσης για τον τουρισμό και τους άμεσα εμπλεκόμενους;

Απολύτως. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος δεν χρειάζεται βοήθειες και δάνεια. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται επιδοτήσεις, γιατί δεν θα επιβιώσουν οι επαγγελματίες. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, εκ φύσεως δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά αν η πανδημία συνεχιστεί να υφίσταται, δεν θα μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος.

Με την υγειονομική κρίση σε έξαρση, και τον κορονοϊό να καλπάζει, μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, την επόμενη χρονιά, το μέλλον του τουρισμού;

Εξαιρετικά δύσκολο. Δεν υπάρχουν προβλέψεις. Δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις, δεν μπορείς να κάνεις πλάνο. Δεν μπορείς να αποφασίσεις στρατηγική. Μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένος, όχι από τους ανθρώπους και τους πολιτικούς. Είμαι απογοητευμένος έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία. Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ακριβώς θα κρατήσει αυτό. Είναι εμφανές ότι ακολουθούμε τις αποφάσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου