ΤΟΠΙΚΑ

Θολό το τοπίο για τις άδειες μουσικής

θολό-το-τοπίο-για-τις-άδειες-μουσικής-823994

Τρέχουν σε λογιστές, απευθύνονται σε δικηγόρους, κατεβάζουν νόμους, αναζητούν πληροφορίες… Καταστηματάρχες εστίασης του νομού Μαγνησίας που τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκαν με ανακούφιση την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, έχουν πλήρη άγνοια για το πώς εκδίδονται πλέον οι άδειες μουσικών οργάνων για τα μαγαζιά τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πολλοί καταστηματάρχες που είχαν κάνει εξάμηνα συμβόλαια με την ΑΕΠΙ και τα οποία λήγουν τέλος του μήνα, αλλά και όσοι ανοίγουν τις καλοκαιρινές επιχειρήσεις τους, δεν γνωρίζουν τι ισχύει για την έκδοση άδειας μουσικών οργάνων που μέχρι και πρότινος προϋπέθετε αποδεικτικό πληρωμής στην ΑΕΠΙ. Ούτε καν οι λογιστές και οι δικηγόροι δεν είναι ενήμεροι για το τι ακριβώς θα ισχύσει προκειμένου οι πελάτες τους – ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να μην είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιθανούς ελέγχους και πρόστιμα από την αστυνομία.

Στις 18 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οριστική ανάκληση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το ελληνικό δημόσιο.

Στους μετόχους και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα.

Ανακούφιση για την κατάργηση

Οι αρμοδιότητες της ΑΕΠΙ περνούν στον ΟΠΙ, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι οι δημιουργοί να φτιάξουν τον δικό τους οργανισμό για την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι καταστηματάρχες δέχθηκαν με ανακούφιση την κατάργηση της ΑΕΠΙ, υπάλληλοι της οποίας έμπαιναν στα καταστήματα εστίασης ως άλλοι… αστυνόμοι, έβγαζαν μπλοκ και στυλό και κατέγραφαν το μουσικό ρεπερτόριο που έπαιζε σε κάθε μαγαζί, έβρισκαν ποια μουσικά κομμάτια βρίσκονται στις λίστες πνευματικών δικαιωμάτων και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν είχε πληρώσει άδεια δημόσιας εκτέλεσης, έκαναν καταγγελία στον Δήμο ή την Εισαγγελία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρηματίες του Βόλου σύρθηκαν από το μαγαζί απευθείας στο αυτόφωρο.

Θολό το τοπίο με τις άδειες

Ωστόσο το τοπίο είναι θολό για τον τρόπο που εκδίδονται πλέον οι άδειες μουσικών οργάνων για τα καταστήματα εστίασης. Μέχρι πρότινος, για να εκδώσει ένας καταστηματάρχης άδεια μουσικών οργάνων πλήρωνε πρώτα την ΑΕΠΙ και με το αποδεικτικό της πληρωμής πήγαινε στον εκάστοτε δήμο για την έκδοση της άδειας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χρήστο Γούσιο, οι δήμοι είναι ενήμεροι και δεν ζητούν αποδεικτικό πληρωμής της ΑΕΠΙ. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει για την έκδοση αδειών, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι όποιος χρειάζεται άδεια μουσικών οργάνων θα το δηλώνει απλώς στην ηλεκτρονική γνωστοποίηση των στοιχείων του στο ηλεκτρονικό σύστημα. Χωρίς να έχει διασταυρωθεί πλήρως, πιθανότατα όσοι εκδίδουν νέα άδεια λειτουργίας να μη χρειάζεται να εκδώσουν άδεια μουσικών οργάνων και οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους δήμους μόνο για τη χορήγηση παράτασης χρήσης μουσικών οργάνων», ανέφερε ο κ. Γούσιος.

Βροχή αγωγών…

Και μπορεί οι καταστηματάρχες να απαλλάχθηκαν από τον βραχνά της ΑΕΠΙ, εξακολουθούν όμως να πληρώνουν και πολλοί διώκονται για τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα.

«Βροχή» έχουν πέσει οι αγωγές της GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) σε καταστηματάρχες εστίασης που δεν έχουν καταβάλλει συγγενικά πνευματικά δικαιώματα και τους ζητούνται ποσά έως και 5.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, το πινάκιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου είναι ασφυκτικά γεμάτο για τις 10 Ιανουαρίου 2019 οπότε και στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να έρθουν περί τις 40 αγωγές της GEA σε βάρος καταστηματαρχών. Υπάρχουν όμως κι άλλες υποθέσεις σε εκκρεμότητα σε άλλες ημερομηνίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου