ΤΟΠΙΚΑ

Τζάκια, ξυλόσομπες – Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία

τζάκια-ξυλόσομπες-επιπτώσεις-στο-πε-823851

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:

Στη πόλη μας με το πρώτο κρύο, αρχίζει να γίνεται αισθητή με την οσμή, τον ερεθισμό των ματιών αλλά και δια γυμνού οφθαλμού, η αιθαλομίχλη, η οποία έρχεται να προστεθεί στις άλλες φανερές και κρυφές πηγές ρύπανσης της περιοχής μας.

Τα τελευταία χρόνια η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ που καίγονται στα τζάκια, στις σόμπες και στους καυστήρες, προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης και τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης.

Η αέρια ρύπανση προκαλεί τα τελευταία χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα ιδιαίτερα στον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά – καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι που ζουν για μεγάλα διαστήματα σε τέτοιο περιβάλλον θα έχουν επιβάρυνση της υγείας τους, ακόμη και καρκίνο. Ουδείς αρμόδιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις καθημερινές υπερβάσεις των ορίων των PM10, PM2,5 και των άλλων καρκινογόνων ουσιών.

Οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν, αλλά και να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2) από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μεγάλης πολυκατοικίας.

Η θερμαντική απόδοση του αστικού (ανοικτού) τζακιού, είναι 15% – 25%, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και της εσωτερικής ρύπανσης, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα.

Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.

Αποφεύγετε το άναμμα του τζακιού όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία αιθαλομίχλης (άπνοια).

Οδηγίες για την αγορά καυσόξυλων

Η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται με μονάδα μέτρησης όγκου το κυβικό μέτρο και όχι το βάρος. Οι λιανοπωλητές πρέπει να αναγράφουν άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται τακτικά στοιβαγμένα και άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται χύδην. Για να υπολογιστεί ο όγκος των καυσόξυλων που δεν είναι στοιβαγμένα (χύδην) πρέπει να τοποθετηθούν πρόχειρα σε ένα πλαίσιο και να μετρηθεί ο όγκος του πλαισίου.

Ο όγκος των καυσόξυλων υπολογίζεται αν πολλαπλασιαστούν οι τρεις διαστάσεις της στοίβας που έχει σχηματιστεί ή του πλαισίου μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα. Παράδειγμα: Μήκος: 1 μέτρο. Πλάτος: 1 μέτρο. Ύψος: 1 μέτρο. Όγκος: 1 κυβικό μέτρο

Να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων

Να γνωρίζουνότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές ανά κυβικό μέτρο, σε εμφανές σημείο, ανάλογα με το είδος του ξύλου και αν είναι στοιβαγμένα ή χύδην.

Να ελέγχουν ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους και είναι στεγνά προστατευμένα από τη βροχή (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες.

Να ζητούν πάντοτε απόδειξη. Η λαθροϋλοτομία εκτός από τη στέρηση φορολογικών εσόδων, προκαλεί και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου