ΤΟΠΙΚΑ

«Μπαλάκι» ασθενείς με COVID-19 για μία ακτινογραφία στον Βόλο

μπαλάκι-ασθενείς-με-covid-19-για-μία-ακτινο-819633

«Υπάρχει κίνδυνος διασποράς» λέει το Κέντρο Υγείας Βόλου και παραπέμπει στο Αχιλλοπούλειο

Δεν φτάνει που νοσούν από κορονοϊό, είναι φοβισμένοι, εξαντλημένοι από τα συμπτώματα και ανά πάσα στιγμή η υγεία τους κινδυνεύει με επιδείνωση, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη συντονισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας εν μέσω πανδημίας. Ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί σε κορονοϊό τις τελευταίες μέρες έγιναν κυριολεκτικά «μπαλάκι» για μία ακτινογραφία που ήταν απαραίτητο να κάνουν.

Για να υποβληθούν σε ακτινογραφία θώρακος ανέβηκαν δίχως υπερβολή Γολγοθά.

Από το Κέντρο Υγείας Βόλου τους παρέπεμπαν μεν στα Επείγοντα του Αχιλλοπουλείου, εκεί όμως ενημερώνονταν ότι κακώς προσήλθαν στο Νοσοκομείο, διότι μπορούν να κάνουν ακτινογραφία στο Κέντρο Υγείας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των ΤΕΠ ενημέρωναν πως σε ακτινογραφία στο ΓΝΒ υποβάλλονται οι ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις, προκειμένου να παραπεμφθούν, είτε για νοσηλεία στις κλινικές, είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ασθενείς θετικοί σε απόγνωση δεν ήξεραν κατά που να κάνουν. Να μείνουν και να περιμένουν στο νοσοκομείο μήπως εξυπηρετηθούν ή να επιστρέψουν στο Κέντρο Υγείας Βόλου; Στο ερώτημα αυτό δεν μπόρεσε να λάβει απάντηση, ούτε η γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που πριν από λίγες μέρες έδωσε παραπεμπτικό σε ασθενή θετική στον ιό, ώστε να υποβληθεί σε ακτινογραφία στο Ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας Βόλου. Η ασθενής χρειάστηκε να περιμένει … σε λίστα αναμονής ώρες ολόκληρες, με την περιπέτειά της να λήγει την επόμενη μέρα. Απ’ ότι λένε οι πληροφορίες δεν είναι η μοναδική περίπτωση ασθενούς που έχει ταλαιπωρηθεί κατά τον ίδιο τρόπο.

Σημειώνεται πως από τη στιγμή που ένας ασθενής διαγνωστεί ως θετικός, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί σε ακτινογραφία σε ιδιωτικό εργαστήριο, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, παρά μόνο σε δημόσια δομή. Φαίνεται όμως ότι και στο δημόσιο σύστημα υγείας το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύπλοκο, όπως επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχοντας γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών για το συγκεκριμένο θέμα αναζήτησε την άκρη «του μίτου της Αριάδνης».

Εκ μέρους του Κέντρου Υγείας Βόλου δόθηκε η απάντηση, ότι με βάση τα όσα προβλέπει ο ΕΟΔΥ οι ακτινογραφίες ασθενών θετικών στον COVID-19 υποχρεωτικά γίνονται μόνο στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων για την αποφυγή διασπορά τους ιού. «Τα νοσοκομεία διαθέτουν φορητά μηχανήματα ακτινογραφιών τα οποία χρησιμοποιούνται στα isobox. Το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Βόλου χρησιμοποιείται για εξετάσεις που αφορούν συμβατά περιστατικά. Αν χρησιμοποιηθεί και για COVID-19 υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και αυτό θα είναι καταστροφικό», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πάντως ασθενείς με κορονοϊό που προσέρχονται στο Αχιλλοπούλειο υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Ο όγκος των ανθρώπων που απευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι τόσο μεγάλος, που για να εξυπηρετηθούν όλοι υπάρχει μία μεγάλη αναμονή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους που νοσούν και βιώνουν μία δύσκολη κατάσταση υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου