ΤΟΠΙΚΑ

Εστίες λόγω… «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ~ Κουφώματα, πόρτες, παράθυρα καταλήγουν σε πεζοδρόμια

εστίες-λόγω-εξοικονομώ-κατ-οίκον-8204

Συνολικά 200 νέες εστίες καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Καθαριότητας – Νέες ανεξέλεγκτες χωματερές σε Ξεριά και λαχαναγορά

Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν άνοιξε δουλειές μόνο στα σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων επιδοτήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμισή τους που προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγή κουφωμάτων, παραθύρων και πορτών… Οι αντικαταστάσεις δημιούργησαν νέες εστίες σε πεζοδρόμια σε γειτονιές του Βόλου με την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου να τρέχει και να μην φθάνει…

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Πράττο, το τελευταίο διάστημα με την έναρξη των αντικαταστάσεων κουφωμάτων και παραθύρων σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, στα πεζοδρόμια της πόλης δημιουργούνται μικρές εστίες. Ιδιοκτήτες ακινήτων αντί να φροντίσουν για την ανακύκλωση των παλιών υλικών και μπαζών μεταφέροντάς τα σε εταιρεία ανακύκλωσης επιλέγουν τον εύκολο… δρόμο της εναπόθεσής τους σε πεζοδρόμια πίσω από κάδους απορριμμάτων.

Στην πλειονότητά τους μάλιστα δεν φροντίζουν καν να ενημερώσουν την υπηρεσία Καθαριότητας (τηλ. 24210 80959 και 24213 53181) προκειμένου να προγραμματίσει την περισυλλογή τους με αποτέλεσμα οι εστίες να αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Όταν ανέλαβα καθήκοντα είχαμε να αντιμετωπίσουμε περί τις 30 εστίες ημερησίως. Πλέον έχουν φθάσει στις 200. Εχουμε ενεργοποιήσει διπλή βάρδια μόνο για τις εστίες και πάλι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πάνω από 80 με 100 καθημερινά», τονίζει ο κ. Πράττος χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του για την τακτική αυτή δημοτών που δεν ενημερώνουν καν την υπηρεσία.

Μάλιστα η αύξηση των εστιών που κρατά σε διαρκή εγρήγορση την υπηρεσία Καθαριότητας την αποτρέπει από το να φροντίσει για τον περιορισμό άλλων… «πληγών» μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Πράττος, πριν από δύο περίπου χρόνια, στη θέση Ξεριά πίσω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο είχε γίνει εκτεταμένος καθαρισμός από μπάζα και ογκώδη υλικά. Ωστόσο η παράνομη πρακτική της εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών συνεχίζεται με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει καταστεί και πάλι ανεξέλεγκτη χωματερή. Ως ανεξέλεγκτη χωματερή λειτουργεί και η περιοχή πίσω από τη Λαχαναγορά. «Με δικά μας μηχανήματα φροντίζαμε να απομακρύνουμε όγκους μπαζών ωστόσο με την πύκνωση των εστιών μέσα στην πόλη στα πεζοδρόμια είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε όλα τα μέτωπα», σημειώνει ο αντιδήμαρχος. Σε αυτό το πλαίσιο στην πρόσφατη οικονομική επιτροπή εγκρίθηκε συνολικά δαπάνη 17.000 ευρώ προκειμένου εργολάβος να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές που δεν δημιουργούν κινδύνους μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά κρίνονται ως επικίνδυνες για την εκδήλωση ακόμη και πυρκαγιών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου