ΤΟΠΙΚΑ

Ζημία 1,3 εκατ. € στο δήμο Βόλου από το γκαράζ της Φιλελλήνων

ζημία-13-εκατ-e-στο-δήμο-βόλου-από-το-γκαρά-816965

Στα Δικαστήρια καταφεύγει η δημοτική αρχή Βόλου για να διεκδικήσει συνολική οικονομική ζημία ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη από τη μη ολοκλήρωση και λειτουργία του πολυόροφου γκαράζ στην οδό Φιλελλήνων στο κέντρο της πόλης.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε χθες ομόφωνα να ασκήσει αγωγή κατά της έκπτωτης εταιρείας «Θεμελίωση», που αν και είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου, ωστόσο στην πορεία το εγκατέλειψε.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Τμήματος, που ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η Τεχνική διευθύνουσα υπηρεσία του έργου, προσδιόρισε την οικονομική ζημία που υπέστη ο δήμος Βόλου στο ποσό του 1.310.583 ευρώ.

Η Τεχνική Υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά την εκκαθάριση του έργου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της σύμβασης παραχώρησης.

Το προαναφερόμενο ποσό αφορά σε υπόλοιπο επιχορήγησης ύψους 746.702 ευρώ και απώλεια εσόδων από τη λειτουργία του έργου σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ύψους 563.881,50 ευρώ.

«Ο δήμος Βόλου πρέπει να ασκήσει το ένδικο μέσο της αγωγής για τη διεκδίκηση των κεφαλαίων, καθώς και αποζημίωση από την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά η γνωμοδότηση.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εκκαθάριση του έργου μετά την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας με την επιφύλαξη για τη διεκδίκηση οποιασδήποτε περαιτέρω θετικής ή αποθετικής ζημίας του δήμου οφειλόμενης στην μη ολοκλήρωση του έργου και την έγκαιρη λειτουργία του.

Η Θεμελίωση Α.Ε. θα έδινε στο δήμο Βόλου ποσοστό ύψους 7% επί των ακαθάριστων εσόδων για είκοσι πέντε έτη. Για κάθε έτος οι εισπράξεις του σταθμού θα ανέρχονταν στο ποσό των 35.085 ευρώ και συνολικά για 25 έτη στις 877.149 ευρώ. Από τη διαφορά του ποσοστού του ανταλλάγματος, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, ο δήμος Βόλου έχασε 563.881 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας και προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο ο δήμος Βόλου αποφάσισε την ανάθεση του έργου με σύμβαση παραχώρησης μετά από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, αλλά ο διαγωνισμός απέβη άγονος, καθώς δεν υπήρξε συμμετοχή σε αυτόν.

Η Τεχνική Υπηρεσία τροποποίησε την αρχική μελέτη και αποφασίστηκαν νέοι όροι για τη δημοπράτηση του έργου και την ανάθεσή του.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει προσφυγές και κατά της επιβολής προστίμων από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου στο δήμο Βόλου και τον πρώην δήμο Αρτέμιδος. Τα πρόστιμα είναι αξίας από 100 έως 1.000 ευρώ το κάθε ένα και αφορούσαν σε παραβάσεις για την τήρηση της νομοθεσίας περί ναυαγοσωστών. Ακόμη, ματαίωσε τους διαγωνισμούς για τις εργασίες συντηρήσεως σχολικών κτιρίων σε Βόλο και Νέα Ιωνία για τη σύνταξη νέων όρων και προϋποθέσεων. Η συνεδρίαση ενέκρινε όλα τα θέματα, με εξαίρεση την έγκριση της ημερομηνίας του διαγωνισμού του έργου «Εργασίες συντήρησης των σχολείων Δημοτικής Ενότητας Βόλου έτους 2016» που αποσύρθηκε.

Ανάμεσα στα έργα που εγκρίθηκαν ήταν και αυτό για το πρακτικό διαγωνισμού εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εργασιών για τις ανάγκες των έργων «Συντήρηση Δημοτικού φωτισμού έτους 2016» και «Τοποθέτηση εορταστικού φωτισμού δήμου Βόλου 2016» όπου στο δεύτερο υπήρξε μία λευκή ψήφος από τον Μαργαρίτη Πατσιαντά, επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας – Ανατροπής και Αλληλεγγύης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου