ΤΟΠΙΚΑ

Στα «πορτοκαλί» το Κορδόνι στο λιμάνι ~ Δράσεις των Σοροπτιμιστικών Ομίλου Βόλου

στα-πορτοκαλί-το-κορδόνι-στο-λιμάνι-816803

Για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου

Με πορτοκαλί χρώμα θα «ντυθεί» το Κορδόνι στην παραλία του Βόλου την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με πρωτοβουλία και διοργάνωση του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις». Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται από όλους τους Σοροπτιμιστικούς Ομίλους της Ελλάδας, της Ευρώπης καθώς και διεθνώς στο πλαίσιο των λεγόμενωνO Orange Days, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην άσκηση και εκδήλωση βίας κατά των γυναικών, όλων των ηλικιών σε όλον τον κόσμο.

Στον Βόλο η κοινή δράση και αντίδραση αποσκοπεί στην όσο τη δυνατόν εντονότερη εγρήγορση μελών και φίλων του Σοροπτιμισμού που δραστηριοποιείται παγκόσμια με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων ισότητας.

Η ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θεσπίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1999 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο τη διεθνή ανάδειξη του θέματος προκειμένου να λάβει παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλιο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας στο πλαίσιο των λεγόμενων Orange Days διοργανώνει 16ημερες εκδηλώσεις με φωταγώγηση κεντρικών κτιρίων και χαρακτηριστικών σημείων κάθε πόλης ενώ τα μέλη της θα φορούν πορτοκαλί μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό καθώς και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί φιογκάκι δηλώνοντας την ενεργή στάση για συνεχή εγρήγορση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 στο Βόλο θα δοθεί το έναυσμα παράλληλα με τη σχετική φωταγώγηση για διαδικτυακές ενημερωτικές διασκέψεις, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σχετικές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» Ασημίνα Σέγκλια, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά: «Οι Orange Days είναι οι μέρες που με τις δράσεις τους οι Σοροπτιμίστριες λένε το δικό τους ηχηρό «όχι» στην βία κατά των γυναικών. Φέτος φυσικά, οι δράσεις μας θα είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, όμως θα προσπαθήσουμε ακόμη κι έτσι, να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας με κάθε τρόπο. Ένας τρόπος είναι και η φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα στο κορδόνι. Για εμάς το πορτοκαλί δηλώνει την άρνηση της βίας για αυτό και πέρα από την πορτοκαλί φωταγώγηση, αποφασίσαμε να φέρουμε κι εμείς το πορτοκαλί χρώμα επάνω μας φορώντας πορτοκαλί μάσκες, τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί φιογκάκια και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ σε πορτοκαλί. Θα είμαστε και οι δύο Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι της πόλης εκεί.

Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία ούτε σε καμία άλλης μορφής βία είτε αυτή είναι λεκτική, είτε σωματική, είτε στον χώρο εργασίας είτε οπουδήποτε. Πρέπει να αντιστεκόμαστε και να μιλάμε για αυτό. Παράλληλα, όμως, πρέπει και να ακούμε, να προσπαθούμε να καταλάβουμε τί συμβαίνει γύρω μας, στην διπλανή πόρτα και πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε και την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της καραντίνας που ο κόσμος μένει περισσότερο σπίτι και βγαίνουν στην επιφάνεια άσχημες αντιδράσεις. Πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να μιλάμε για αυτό, πρέπει να ακούμε».

Σημειώνεται ότι στον Βόλο λειτουργούν δύο Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι πιστοποιώντας τον ενεργό εθελοντισμό σε δράσεις που αφορούν τις γυναίκες σε κάθε τομέα που προσδιορίζει την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική της ανέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου